Pinjatić: Nijesmo još spremni za istopolne zajednice

Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama izjednačilo bi prava homoseksualnih partnera sa onima koja imaju parovi u vanbračnoj zajednici
0 komentar(a)
Đorđije Pinjatić, Foto: Luka Zeković
Đorđije Pinjatić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2012. 08:08h

Predsjednik Odbora za ljudska prava Đorđije Pinjatić kazao je kako očekuje da će članovi tog radnog tijela uskoro raspravljati o inicijativi za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, bez preciziranja kako će se odnijeti prema tom predlogu.

Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama izjednačilo bi prava homoseksualnih partnera sa onima koja imaju parovi u vanbračnoj zajednici.

Tu inicijativu podnijeli su Kancelarija ombudsmana i Stručna radna grupa za pripremu analize pravnih propisa sa aspekta LGBT, koju je formirala Vlada.

"Inicijativa je upućena i Ministarstvu pravde, tako da još ostaje da se vidi ko će inicirati donošenje tog zakonskog akta. Po pravilu, za to je nadležno ministarstvo”, kazao je Pinjatić.

On je saopštio da nije siguran da je crnogorsko društvo spremno za prihvatanje zakona o istopolnim zajednicama, naglašavajući kako se takvi zakoni moraju usvajati kako bi se Crna Gora približila evropskim zemljama.

Duško Marković u Strazburu o LGBT pravima >>>

"Za nove stvari mi na Balkanu nikad nismo spremni, ali te nove stvari ipak moramo usvajati, da bismo se približili pravilima zemalja ka kojima težimo. Da li je ovo pravi trenutak i način za to, vidjećemo. Smatram da se prema tome treba odnijeti odgovorno i da se mora voditi kvalitetna rasprava kako bismo došli do pravog zakonskog rješenja”, poručio je Pinjatić.

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević ocijenila je kako je zakon kojim bi se izjednačila prava parova u homoseksualnim i heteroseksualnim vanbračnim zajednicama neophodan da bi se Crna Gora uskladila sa minimalnim međunarodnim standardima u toj oblasti.

"Ta inicijativa ne znači priznavanje prava na brak i usvajanje djece. To je samo usklađivanje sa minimalnim evropskim standardima. Mislim da oko toga ne treba da se diže nikakav bauk, jer se još ne zna šta će sve taj zakon da sadrži. Takav zakon u okruženju imaju Slovenija i Hrvatska”, kazala je Gorjanc-Prelević.

Zakone o istopolnim zajednicama već imaju: Andora, Austrija, Mađarska, Island, Luksemburg, Velika Britanija, Hrvatska, Slovenija, Švedska, Švjacarska, Danska, Finska, Njemačka, Češka i Lihtenštajn, dok za sada ukupno sedam zemalja priznaju pravo na brak između istopolnih osoba - Belgija, Island, Holandija, Norveška, Porugal, Španija i Švedska.

Ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković predstaviće danas u Strazburu mjere koje je preduzela Crna Gora kad je riječ o promociji i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba.

Bonus video: