Smanjili mu platu za 200 eura, kako bi sam dao otkaz?

On je ispričao da mu je jedan od vlasnika „Rokšpeda" Vaselj Stanaj u telefonskom razgovoru kazao da "što je tražio, to je i dobio"
354 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 17:23h

Radnik firme “Rokšped - Home depo” Ljuviđ Ljuljđuraj optužio je svoje poslodavce da zaposlenima daju pola plate regularnim putem, a pola "na crno", te da su mu posljednju platu namjerno smanjili za 200 eura, kako bi sam dao otkaz.

Ljuljđuraj je ispričao "Vijestima" da je od poslodavca nakon tri i po godine rada u "Home depou" na poslovima vozača i po potrebi radnika u magacinu, gdje je zasnovao radni odnos na neodređeno, dobio ponudu da pređe da radi u njihovoj trafici „Tobacco press", ali bi imao ugovor na određeno.

"Ponudu nijesam prihvatio, jer su mi ponudili ugovor na određeno. Namjeravao sam da dam otkaz i tražio sam otpremninu. Poslodavci su mi ponudili 1.470 eura, što mi je bilo neprihvatljivo", kazao je on.

Ljuljđuraj je nakon toga konsultovao advokata, koji mu je saopštio da je njegov poslodavac dužan da mu isplati otpremninu, najmanje u visini šest prosječnih zarada u Crnoj Gori.

"To je oko 3.000 eura. Dopis od advokata sam odnio u "Rokšped" i čekao sam oko dvije nedjelje da li će prihvatiti da mi daju tu otpremninu. Međutim, odbili su i vratili me na staro radno mjesto", ispričao je Ljuljđuraj.

"Namjeravao sam da dam otkaz i tražio sam otpremninu. Poslodavci su mi ponudili 1.470 eura, što mi je bilo neprihvatljivo", kazao je Ljuljđuraj

Da bi ga, kako je kazao, "natjerali da sam ode kući", poslodavci su mu prilikom isplate posljednje mjesečne zarade platu od 400 eura smanjili na 200.

"Ni tih 200 eura nijesam htio da uzmem. Jedan dio plate je "prijavljen", a drugi primamo na ruke, te sam ja do sada tako primao zaradu. Moje kolege su dobile i taj dio novca koji se daje "na ruke", samo ja nijesam", kazao je Ljuljđuraj.

On je ispričao da mu je jedan od vlasnika „Rokšpeda" Vaselj Stanaj u telefonskom razgovoru kazao da "što je tražio, to je i dobio".

"Pitao me je zašto sam uzeo advokata i rekao: "Ovo ti je da znaš da smo jači od tebe, jurio si zeca, a našao si medvjeda", kazao je Ljuljđuraj.

Stanaj je, prije nego što je novinarku uputio na šefa pravne službe Ljubišu Stojovića, kazao „Vijestima" da "nije upućen u to", ali da nije istina da zaposleni primaju pola plate "na ruke".

Stanaj: To nije istina

Stanaj je kazao „Vijestima"da "nije upućen u to", ali da nije istina da zaposleni primaju pola plate "na ruke".

Direktorica marketinga u preduzeću “Rokšped” Slavica Blečić, je kazala da je Ljuljđuraj zaposlen u preduzeću "Home Depo" d.o.o., gdje se isplate zarada vrše u skladu sa zakonom, odnosno, na iste se uredno uplaćuju porezi i doprinosi što se može potvrditi i uvidom u dokumentaciju.

"Ljuljđuraju nije smanjivana zarada, već se obračunava po definisanom koeficijentu za radno mjesto na kojem je raspoređen što se može potvrditi isplatnim listama koje imenovani redovno prima prilikom isplate zarade", kazala je Blečić.

"Ljuljđuraju nije smanjivana zarada, već se obračunava po definisanom koeficijentu za radno mjesto na kojem je raspoređen", kazala je Blečić

Ona je saopštila da su otežani uslovi poslovanja prouzrokovali smanjenje obima posla u preduzeću “Home Depo” što je dovelo do situacije koja nužno zahtijeva i smanjenje broja zaposlenih.

"Kako bi i u ovakvim situacijama dali svoj maksimum i pronašli optimalno rješenje, omogućeno je zaposlenom Ljuljđuraju da počne sa radom u poslovnoj jedinici "Tobacco S Press", pri čemu napominjemo da gospodinu Ljuljđuraju nikada nije bila data ponuda koja je podrazumijevala prelazak iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme u radni odnos na određeno vrijeme, za što ne postoje ni zakonski uslovi", kazala je Blečić.

Galerija

Bonus video: