Grupa sa Facebooka najavila protest ispred RTCG za dan lažova

Za razliku od većine ostalih protesta, prvoaprilski nema vođu, a ideja vodilja više je nego jasna - dosta im je "laži i raspalog dnevnika"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 07:38h

Grupa građana, organizovanih preko Facebooka, planira da 1. april - dan šala i lažova, obilježi protestom ispred Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Okupljeni u grupi "1.april - dan lažova - njihov praznik" najavljuju da će se u 11 časova okupiti ispred RTCG i čestitati praznik državnoj televiziji.

Na neobičnom protestu - čestiki moglo bi da se okupi više od 130 ljudi, koliko ih je do nedjelje poslije podne potvrdilo dolazak.

Za razliku od većine ostalih protesta, prvoaprilski nema vođu, a ideja vodilja više je nego jasna - dosta im je "laži i raspalog dnevnika".

"Vidim polako se širimo. E, ovako, ovo je prvi pokušaj da se u Crnoj Gori ljudi sakupe preko neta i ideju sprovedu u djelo, bez organizatora, bez vođa i govora, bez bina i ozvučenja! Samo transparenti, mi i ideja. Svi smo vođe! Dosta nam je laži Javnog servisa i njihovog raspalog dnevnika. Svi koji ste već tu pošaljite pozive prijateljima, bitno je da nas bude što više", objavio je domaćin grupe Aticus Finch 19. marta.

Više posjetilaca pohvalilo je ideju da se protestuje baš 1. aprila, na dan šala i lažova.

"Respekt za datum. A ideja je ekstra, što ko ima da nas vodi i predvodi, spontano se okupimo i čestitamo im praznik, 1. april", napisao je Dragan Vulanović.

Na Facebook profilu grupe Srđan-Dido Stanojević objavio je i video-snimak nastupa aktuelnog generalnog direktora RTCG Rada Vojvodića na Sunčanim skalama 1997. godine, sa pjesmom “Zemaljski dani”

"A ovo bi trebalo organizovati i paralelno ispred zgrade 'Podjebe'. U stvari, kada bismo birali između to dvoje, niko ne bi znao za koga da se odluči", smatra Tošić.

Istu dilemu ima i Drago Cicmil: "Ko je gori, televizija ili 'Pobjeda'?".

Miloš-Koča Vučina obećao je da će doći sa 200 drugova, ali traži da se prošeta i do "Vijesti" i "Dana", jer su svi mediji "isti ili slični".

Vučinin predlog, međutim, nije prihvaćen, ako je suditi po objavljenim komentarima.

Milovan Janković nema dilemu, bar kad je riječ o RTCG - zalaže se za sahranu istine i zdravog razuma.

"Predlažem da se protest izrazi šutnjom, na sahrani istine, istinu i zdrav razum u dva kovčega treba sahraniti s lijeve i desne strane glavne kapije RTCG. Vijenci se ne prilažu. Lelekačima i narikačama se strogo zabranjuje nastup, mrtva tišina, jer su sve riječi potrošili novinari RTCG na njihove laži i lažna obećanja", napisao je Janković.

Anonimusi, za sada, nijesu najavili da će učestovati na prvoaprilskom protestu.

Tridesetak mladića, sa maskama Anonimusa, u tišini se 10. februara “okupiralo” na plato ispred RTCG nešto poslije 19:30 časova.

Dok je trajao udarni dnevnik državne televizije, grupa se ćutke popela stepenicama, i poredala na terasi ispod ogromnog reklamnog panoa okačenog na zgradi televizije, na kome je pisalo - “Već 65 godina donosimo svjetlost u vaš dom”.

Minut su proveli u tišini, pod snijegom koji je jako padao, da bi neko od okupljenih pljesnuo dlanovima, što je bio signal da se u tišini i raziđu.

Pokret Anonimus je međunarodna grupa koja se širi putem Interneta i promoviše slobodu govora i internet slobode.

Anonimusi aktivno učestvuju i u globalnom pokretu “Okjupaj”.

Simbol pokreta je maska Gaja Foksa, britanskog zavjerenika koji je 1605. godine pokušao da digne u vazduh engleski parlament.

Talentovanog Vojvodića bi i kući vodila

Na Facebook profilu grupe Srđan-Dido Stanojević objavio je i video-snimak nastupa aktuelnog generalnog direktora RTCG Rada Vojvodića na Sunčanim skalama 1997. godine, sa pjesmom “Zemaljski dani”.

Pohvaljen je njegov talenat, nastup i koreografija, ali i stajling - šarena košulja i crne naočare.

Stoga, ne čudi što je pala i jedna ozbiljna ponuda.

"Ja bi' ovo o'ma kući vodila...", objavila je Aleksandrina Babic, ostavivši i malo srce.

Galerija

Bonus video: