Sjećanje na 2.300 logoraša iz Crne Gore

Obilazak spomenika i poklon sjenama logoraša početak je tradicije koju je u oktobru 2011. najavio Paćifići
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 19:49h

Delegacija u kojoj su bili Paolo Paćifići, gradonačelnik Kampela sul Klituno, pripadnici crnogorske zajednice u italijanskoj regiji Umbrija, profesor Dino Renato Nardeli sa Instituta za savremenu istoriju Umbrije (ISUC) i brojni đaci osnovnih i srednjih škola iz Kampela, obišla je u Pizinjanu, spomenik stratištu brojnih Crnogoraca u Drugom svjetskom ratu.

Od decembra 1942. do februara 1944. tu je bio fašistički koncentracioni logor u kojem je pored 300 britanskih, grčkih i novozelandskih vojnika bilo zatočeno i oko 800 interniraca Crnogoraca. Prošlog oktobra, na bivšem stratištu, gdje je sada veliki maslinjak, u prisustvu gradonačelnika Paćifićija, predstavnika našeg SUBNOR-a, ANPI-Nacionalne asocijacije partizana Italije, ISUC i đaka iz Kampela svečano je otvoren spomenik svim žrtama logora.

Obilazak spomenika i poklon sjenama logoraša početak je tradicije koju je u oktobru 2011. najavio Paćifići.

“Spomenik, napravljen od gvožđa, sastoji se od dva luka u nastajanju iz zemljišta koji se prepliću na vrhu. To su dva sjećanja na događaje, italijansko i crnogorsko, lukovi nijesu simetrični, jer čak i naše uspomene nijesu. U centru je kontura Jadranskog mora, a more je uvijek bilo granica naroda. Preplitanje naših sjećanja kroz lukove pretvorilo se u most preko mora, instrument znanja, saradnje i međusobnog poštovanja”, opisao je za „Vijesti“ simboliku spomenika profesor Nardeli.

U pokrajini Peruđa od oktobra 1942. do pada fašističke Italije u tamošnjim koncentracionim logorima Kampelo i Kolfiorito bilo je zatočeno preko 2.300 crnogorskih interniraca.

Bonus video: