Malo organizovanija i spremnija grupa može zauzeti zatvor

"Teško je pojasniti što se sve može desiti u zatvoru, ako zatvorenici olako upadaju iz jednog dijela zatvora u drugi i tuku se", kaže sagovornik "Vijesti"
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 08:28h

Sve češći incidenti u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i veliki februarski štrajk zatvorenika dovode u pitanje bezbjednost u toj ustanovi.

Više zaposlenih u spuškom zatvoru, kao i nekoliko bivših službenika ZIKS -a "Vijestima" su kazali da se ne vodi dovoljno brige o podizanju bezbjednosti samog zatvora, službenika ali i zatvorenika.

"Disciplinsko odjeljenje trebalo bi biti jedno od najbezbjednijih u zatvoru. Ako je grupa od šest osuđenika uspjela da napravi problem, savlada službenika i upadne u to "bezbjedno" odjeljenje kako bi pretukla drugog zatvorenika logično je da malo veća grupa može napraviti totalni haos u zatvoru. Nakon ovakvih stvari teško je pojasniti što se sve može desiti u zatvoru, kao i koliko smo svi mi ovdje bezbjedni, ako zatvorenici već olako upadaju iz jednog dijela zatvora u drugi i tuku se", kazao je sagovornik "Vijesti".

"Problem je i što zaposleni u ZIKS-u ne prolaze specijalne obuke i treninge pa čak nije sigurno ni da li su sposobni odgovoriti izazovima sa kojima se sreću svakodnevno. Da je sreće, ovdje bi svi zaposleni obučeni za specijalne zadatke kao što su u SAJ-u, a ne ovako da rizikujemo i gatamo hoće li banuti malo organizovanija i spremnija grupa i zauzeti zatvor, a ne napraviti frku", kazao je sagovornik “Vijesti” koji je insistirao na anonimnosti.

Najgore je, prema sagovornicima "Vijesti", što službenici koji ne prođu psihofizičke testove odmah po raspoređivanju na radno mjesto zaduže oružje.

"Nije ni malo prijatno raditi sa nekim za koga ne znamo da li je sposoban za rad, a on je naoružan. Odakle može bilo ko biti siguran da nekad nekome neće doći da počne, iz ko zna kakvog razloga, da puca po nama", zapitao se službenik ZIKS-a.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: