Artikulacija bunta i odgovor na kulturno nasilje

Kad vlast slavi izborne pobjede dovodi pink kulturu na zabave, pa u proslavi društvenog poretka pjevaju “takve dive kao što je Slavica Ćukteraš”
252 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2012. 03:28h

Blogovi jesu skrenuli pažnju na građanske proteste u Crnoj Gori, ali su i protesti učinili da se blogeri prvi put ispolje kao aktivisti promjena.

Globalna haktivistička zajednica Anonymous je u svijetu popularizovala ovaj vid komunikacije i ponudila svjež način mobilizacije sa svrhom ostvarivanja određenih ciljeva. Isti proces počeo je sa zakašnjenjem i u Crnoj Gori.

Pioniri blogosfere u Crnoj Gori su pokretači "Blogofanzina" koji komunicira sa posjetiocima na neuobičajen način, izbjegavajući klasična saopštenja i poruke.

Blogofanzin je do srži satiričan, subverzivan, bez cenzure i politički korektnih saopštenja.

Provokatori u pokušaju

Aleksandar Novović, student FPN-a, jedan je od pokretača ovog bloga i kaže da se ekipa Blogofanzina bavi dugim i napornim studiranjem, te da "dvojica drže rekorde studiranja u obje kategorije, i po Bolonjskom i po starom sistemu".

Osim što su momci koji (u akademskom smislu) “mnogo i dugo obećavaju”, sebe opisuju kao grupu kulturnih diletanata i provokatora u pokušaju koji prozivaju posrnule kulturne idole.

Na pitanje zašto to rade, kažu da je Crna Gora generator društvenog neukusa, navodeći kao primjer to što kad vlast slavi izborne pobjede dovodi pink kulturu na zabave, pa u proslavi društvenog poretka pjevaju “takve dive kao što je Slavica Ćukteraš”.

"Na svako mentalno, materijalno i kulturno nasilje odgovaramo parodijom i satirom. Mi smo crnci našeg malo kulturnog, ekonomsko-socijalnog poretka", objašnjava Novović.

Mediokriteti i mediji

Autori Blogofanzina aktivno učestvuju u građanskim protestima u Crnoj Gori jer to vide kao trenutno jedini način šire mobilizacije i u osnovi predstavlja građanski koncept, bez uplitanja ideoloških i partijskih imenitelja.

Blog za njih ne predstavlja regrutacioni instrument, već "kontrasistemski punkt koji pokazuje kako su vlast i sistem inspirisali nezadovoljne ljude".

Blog za njih ne predstavlja regrutacioni instrument, već "kontrasistemski punkt"

Oni ne očekuju da njihov blog bude medij na kom bi se gradilo povjerenje građana, jer nije baziran na analizama i zaobilazi formu fakata i mišljenja.

Blog kao sredstvo komuniciranja izabrali su jer je dostupan svima, ali „mediokriteti imaju već svoje medije“, pa njima ostaju svi koji traže alternativna rješenja.

“Pomalo gerilski, proleterski talas” tako vide svoje djelovanje u Blogofanzinu.

Vesti iz nesvesti

Sociolog Bojan Baća koji je i sam aktivan na društvenim mrežama kaže da blogovi predstavljaju vid novinarstva jer novinarstvo određuje sadržaj, a ne forma i platforma.

Baća ističe da je bitno što blogeri djeluju van sistema i mogu da na dnevni red postave teme koje mejnstrim novinarstvo ne obraća pažnju, jer nisu ograničeni onim što publika želi da čuje.

"Blogovi donose ono što se u “Forama i fazonima” zvalo – vesti iz nesvesti", kaže Baća.

Međutim, Baća upozorava da svaki blog koji teži da se bavi političkim i društvenim temama treba uzeti sa rezervom, jer “ipak najveći broj blogera sjedi kući u pidžami i prosipa pamet”.

Anonymous i u Crnoj Gori

Grupa Anonymous Montenegro preko bloga vrši promociju i najavu svojih aktivnosti, počevši od prve javnosti poznate akcije pod nazivom „Operacija Buđenje“ kada su prekrili kulturne spomenike u Podgorici maskama Gaja Foksa koje predstavljaju zaštitni znak grupe.

Anonymous Crna Gora su saopštili „Vijestima“ da je internet i blog aktivizam metod kojim mogu lako i efikasno prenijeti poruku bez posrednika. Smatraju da je blogerska scena u Crnoj Gori tek u začeću.

Na njihovom blogu se mogu naći i postavljeni filmovi o društvenom i studentskom aktivizmu domaćih autora, zatim poruke protiv akata koji prijete cenzurom interneta kao što su SOPA, PIPA i ACTA, a Anonymous su pozvali i na protest za slobodu govora nakon napada na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić.

Za slobodu i anonimnost

Svi blogovi koji su se javili paralelno sa građanskim protestima, ili nešto prije međusobno su uvezani. I Blogofanzin i Anonymous blog sarađuju sa vjerovatno najaktivnijim blogom te vrste koji se zove „Izađi i bori se“.

Cilj bloga je formulisan parolaški - unapređivanje borbe protiv sistema u Crnoj Gori.

Svi autori blogova su saglasni da nas tek čekaju uzbudljive stvari na blogerskoj sceni Crne Gore i napominju da se njihove aktivnosti ne zaustavljaju samo na tastaturi, već osim što žele da “iscimaju” druge i sami učestvuju u akcijama koje propagiraju.

Cijena aktivizma

Nakon što je riječ 2004. godine bila upravo „blog“ , činilo se da je blog zajednica bila na izdisaju ali su se blogeri vratili u 2001. na velika vrata tako što su internet aktivizmom pokušali da spriječe ili bar donekle kontrolišu cenzuru na internetu.

Naročito je takva vrsta aktivizma bila zastupljena u zemljama koje su doživjele "arapsko proljeće".

Međutim, blogeri su za to platili veliku cijenu, pa je tako prošle godine uhapšeno preko 200 blogera, dok je pet ubijeno “dok su učestvovali u misiji obavještavanja javnosti”, podaci su Reportera bez granica.

Blog se izdvojio kao sredstvo i intstrument društvenog doprinosa, a ne individualnog izražavanja stavova, što je bila primarna i najizraženija funkcija.

Galerija

Bonus video: