Mladi naučnici iz Lješevića zasijenili London

Arcadia Academy koja je smještena u Lješevićima kod Kotora je prva i jedina škola u Crnoj Gori licencirana od strane Univerziteta Kembridž
123 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2018. 07:32h

Britanska internacionalna škola Arcadia Academy iz Kotora osvojila je najprestičnije – prvo mjesto na upravo okončanoj godišnjoj konferenciji COBIS-a, (Savjeta britanskih internacionalnih škola), na takmičenju za mlade naučnike (Young Scientist Film Awards) u Londonu u kategoriji sedmog, osmog i devetog razreda.

Učenici škole Arcadia su pripremili kratki film - snimak naučnog eksperimenta koji je na svečanoj dodjeli nagrada u Londonu izazvao frenetične aplauze svih prisutnih, od zvaničnih predstavnika 150 drugih internacionalnih škola koje su bile u konkurenciji za ovu cijenjenu glavnu nagradu, do ostalih najvećih imena iz polja obrazovanja. Film učenika škole Arcadia Academy je ocijenjen kao savršen spoj biologije, fizike, hemije, robotike i kompjuterskih nauka. “Nevjerovatno smo srećni jer je ovo nagrada svjetskih razmjera i jedno divno priznanje za ogroman trud naših učenika i nastavnika. Sada je cijeli svijet čuo za školu Arcadia Academy i za Crnu Goru. Veliki uspjeh je i to što je naša škola mala u poređenju sa ostalim učesnicima ali vidjeli smo da je na kraju ipak zaslužno presudio kvalitet", kaže Milija Božović, akademski direktor škole Arcadia.

Ana Nikolić, profesor prirodnih nauka, podijelila je više detalja vezano za sam eksperiment:

"Velika je čast i privilegija pokazati dominaciju na jednom ovakvom nivou i u ovakvoj međunarodnoj konkurenciji. Ovaj simpatični eksperiment nazvan “Ublek” je s razlogom pobrao simpatije i kritike najboljih naučnika iz svoje oblasti i osvojio prvo mjesto na COBIS-ovom prestižnom takmičenju. Izuzetno sam ponosna na svoje učenike koji su dali sve od sebe, uložili dosta truda i vremena da film bude snimljen baš onako kako smo zamislili na samom početku. Za nas je bio veliki izazov napraviti dobar film sa preciznim naučnim objašnjenjem, fenomenalnim kadrovima, a sve to ukopiti u dva i po minuta, što je bio jedan od kriterijuma. Zaista je bilo uživanje radeći na ovom projektu, posebno kada oko sebe imate učenike pune ideja, inovacija, entuzijazma i želje za uspjehom. Pažljivo smo birali eksperiment, želeći da prikažemo nešto novo, do sada neviđeno na ovim prostorima, neobično, interesantno svim uzrastima, a ujedno poučno i prožeto korisnim informacijama", objasnila je Nikolić.

Arcadia Academy koja je smještena u Lješevićima kod Kotora je prva i jedina škola u Crnoj Gori licencirana od strane Univerziteta Kembridž. Kembridžovi ispiti i diplome koje se dobijaju u ovoj školi priznate su u hiljadama škola širom svijeta. Arcadia Academy u kojoj se nastava izvodi na engleskom jeziku, pohađa skoro 90 djece uzrasta od 3 do 16 godina iz Crne Gore, SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Filipina, Turske, Južnoafričke Republike... a sa njima radi internacionalna grupa profesora.

Galerija

Bonus video: