Pljevlja: Do 8 puta više štetnih čestica od dozvoljenog!

Uticaj ovih čestica, na zdravlje pojedinca, kako tvrde stručnjaci, zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora, vremena koje provodi na otvorenom...
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 04:12h

U Pljevljima su u januaru i februaru registrovane visoke koncentracije PM 10 čestica, koje su među najopasnijim polutantima u vazduhu, jer prilikom udisanja napadaju ljudski respiratorni sistem, utiču na njegovu otpornost i deponuju se u najdubljim delovima pluća.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kazali su da su srednje dnevne vrijednosti PM 10 čestica, tokom 20 dana u januaru prelazile propisanu normu za granicu tolerancije od 80 mikrograma po metru kubnom, dok su izmjerene koncentracije samo tri dana bile ispod propisane granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

20 dana u januaru

Stručnjaci za ove čestice kažu da su obično smješa koja obuhvata dim, čađ, prašinu, soli, kiseline, metale. Suspendovane čestice nastaju tokom rada motora, hemijskih reakcija koje se odigravaju u atmosferi, neposredno pri izlasku dimnih gasova iz industrijskih dimnjaka.

I tokom decembra 21. put srednja dnevna koncentracija PM10 čestica u vazduhu bila je iznad dozvoljene vrijednosti

Uticaj ovih čestica, na zdravlje pojedinca, kako tvrde stručnjaci, zavisi od njegovog zdravstvenog stanja, genetskih faktora, vremena koje provodi na otvorenom, intenziteta fizičkih aktivosti. Rizične grupe su djeca, starije osobe, trudnice i hronični bolesnici.

U januaru su svi građani Pljevlja 20 dana bili izloženi štetnom uticaju ovih materija, a posebno je kritično bilo 7. januara kada je srednja vrijednost izmjerena 644 mikrograma po metru kubnom, što je čak osam puta više od dozvoljenih vrijednosti.

Uticaj malih i velikih ložišta

U februaru je zabilježeno 13 prekoračenja dozvoljenih vrijednosti, a najviše 20. februara kada je izmjerena koncentaracija od 215 mikrograma po metru kubnom, tri puta preko graničnih vrijednosti.

Tokom decembra prošle godine u Pljevljima su evidentirana prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM 10 čestica u vazduhu, koje štetno utiču na zdravlje stanovništva.

I tokom decembra 21. put srednja dnevna koncentracija PM10 čestica u vazduhu bila je iznad dozvoljene vrijednosti. Najveća srednja dnevna koncentracija ovih čestica izmjerena je 10.12. i iznosila je 429,67 mikrograma po metru kubnom. U Agenciji kažu da ovakvi rezultati potvrđuju veliki uticaj malih i velikih ložišta koja se koriste za grijanje na kvalitet vazduha u Pljevljima.

Galerija

Bonus video: