Besplatna zdravstvena zaštita za studente do 26 godina

Nadležni su saglasni da treba raditi na promociji preventivnih sistematskih pregleda, pri čemu će studenti animirati svoje kolege
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 17:06h

Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju proširena je zdravstvena zaštita na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje i studentima do 26. godine, saopštio je pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović.

„To podrazumijeva i usluge kao što su prevencija bolesti usta i zuba, pregledi, dijagnostika i liječenje bolesti usta i zuba, kao i pregledi, dijagnostika, liječenje, lijekovi, medicinska sredstva i medicinsko-tehnička pomagala“, rekao je Todorović.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se on u Podgorici sastao sa predsjednikom Studentskog parlamenta Petrom Golubovićem i predstavnicima Ministarstva prosvjete i sporta, kao i direktorom podgoričkog Doma zdravlja Nebojšom Kavarićem.

Todorović je, kako se navodi, istakao činjenicu da Ministarstvo zdravlja teži da stvori takav ambijent gdje će se kroz zakonsku regulativu unaprijediti zdravstvena zaštita studentske populacije.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je da je studentima omogućeno ostvarivanje potrebne zdravstvene zaštite u svim objektima domova zdravlja, bez obzira na mjesto studiranja.

„Koncept reforme primarne zdravstvene zaštite je dostupnost, cilj jednakost, a svrha zdravi stilovi života. Zato treba težiti afirmaciji zdravih stilova života, što omogućavaju centri za podršku pri domovima zdravlja“, pojasnio je Grbović.

Kako se dodaje u saopštenju, sagovornici su se saglasili da treba raditi na promociji preventivnih sistematskih pregleda, pri čemu će studenti imati aktivnu ulogu na animiranju svojih kolega.

Galerija

Bonus video: