Odbačena inicijativa Zekovića da se zabrani rad SPC u Crnoj Gori

Ustavni sud: Podnosilac inicijative nije dostavio tražene materijale već je citirao izjave patrijarha SPC iz 80-tih i 90-tih godina
85 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.03.2012. 10:44h

Ustavni sud Crne Gore odbacio je inicijativu Sretena Zekovića, predstavnika Crnogorskog kulturnog kruga sa Cetinja, kojom je tražio ocjenu ustavnosti stavova zvaničnika srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Isto tako, Zeković je tražio od Ustavnog suda i da proglasi neustavnim takve stavove, te da SPC zabrani rad u Crnoj Gori trajno ili do revidiranja izjava.

Sudija izvjestilac Miodrag Iličković kazao je da je podnosilac inicijative istakao da zvaničnici SPC u svojim izjavama i stavovima negiraju postojanje crnogorske nacije, koristeći "crkveno-vjerske, teologizovane i sakralizovane termine" u inicijativi.

Podnosilac inicijative upućuje na stavove zvaničnika SPC da se Srbi i Crnogorci isti, pravoslavni, svetosavski narod.

"Sud je upozorio podnosioca da inicijativa nije potpuna, jer uz nju nije dostavljen akt kao ni pravni razlozi za njeno pokretanje. Podnosilac inicijative nije dostavio tražene materijale već je citirao izjave patrijarha SPC iz 70-tih i 90-tih giodina. Ustavni sud nije nadležan da ocjenjuju izjave i stavove već usaglašenost zakona i drugih akata sa Ustavom. Iz procesnih razloga predlažem da se inicijativa odbaci", kazao je Iličković.

Bonus video: