Japanci za obrazovanje, ekologiju i zdravstvo donirali 243 hiljada

Komunalnom preduzeću na Žabljaku dodijeljeno je 75,9 hiljada eura, Domu zdravlja u Plavu 74,7 i školi "Marko Miljanov" 82,3 hiljada eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 11:54h

Vlada Japana donirala je 243 hiljade eura Domu zdravlja u Plavu, bjelopoljskoj osnovnoj školi "Marko Miljanov" i komunalnom preduzeće na Žabljaku.

Otpravnik poslova Japanske ambasade Kazuaki Kameda potpisao je danas ugovore o donaciji sa ministima zdravlja i održivog razvoja i turizma Miodragom Radunovićem i Predragom Sekulićem i sekretarom ministarstva prosvjete i sporta Srđanom Raičevićem.

Komunalnom preduzeću na Žabljaku dodijeljeno je 75,9 hiljada eura, Domu zdravlja u Plavu 74,7 i školi "Marko Miljanov" 82,3 hiljada eura.

Sekulić je kazao da je vrijednost donacije još veća s obzirom da je došla u vrijeme kada se Japan oporavlja od velike prirodne katastrofe koja je tu zemlju pogodila prošle godine.

"Zadovoljan sam posebno jer se donacija odnosi na tri najljepše oblasti zdravstvo, ekologiju i obrazovanje. Ovo nije prvi put da Japan donira u ove oblasti u Crnoj Gori a bez obzira na kilometre koji nas dijele i na ovaj način obostrano pokazujemo bliskost", rekao je on.

Pomoć se nastavlja

Radunović je podsjetio da je za posljednjih 11 godina kroz POPOS donaciju crnogorski zdravstveni sistem dobio više od 600 hiljada eura.

On je podsjetio da je japanska ambasada pomogla razvoju domova zdravlja u Andrijevici, Cetinju, Tivtu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću i Beranama.

"Opremanje zdravstvenih ustanova kroz ovakve donacije i ulaganja iz sopstvenih sredstava doprinosi njihovom unaprjeđenju što će simbolisati novi sistem kom stremimo a koji će nesumnjivo biti prepoznat po boljoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je Radunović.

Prema riječima Raičevića, Vlada Japana do sada je u crnogorski obrazovni sistem uložila 681 hiljadu eura.

"Zahvaljujući tim sredstvima do sada je rekonstruisano pet škola, a danas će im se priključiti i bjelopoljska. Vjerujem da će »Marko Miljanov« zasijati u novom svijetlu i da će učenici i njihovi roditelji prepoznati značaj ove donacije", kazao je on.

Bonus video: