Odredba o nultoj toleranciji na alkohol pod znakom pitanja

GA smatra da se treba uvesti stepen tolerancije na alkohol na 0,5 odsto, što je bilo i dosadašnje rješenje, osim za profesionalne vozače
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 12:09h

Odbor za politički sistema i pravosuđe razmatraće sjutra predloženi zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojim je predviđeno da će vozači biti isključeni iz saobraćaja i kažnjeni, ukoliko se kod njih utvrdi minimalno prisustvo alkohola.

Novim zakonom prvi put se uvodi nulta tolerancija na alkohol, što znači da vozač neće moći da učestvuje u saobraćaju ukoliko se utvrdi bilo kakvo prisustvo alkohola.

Sadašnji zakon toleriše prisustvo 0,5 odsto alkohola u krvi vozača.

Odredbu o nultoj toleranciji na alkohol kritikovali su stručnjaci i predstavnici nevladinog sektora.

Građanska alijansa (GA) podsjeća da toleranciju na korišćenje malih količina alkohola prepoznaju zakoni o bezbjednosti saobraćaja u regionu. Tako u Srbiji tolerancija iznosi 0,3, a u Hrvatskoj 0,5 odsto.

GA smatra da se treba uvesti stepen tolerancije na alkohol na 0,5 odsto, što je bilo i dosadašnje rješenje, osim za profesionalne vozače.

Izmjenama zakona predviđeno je da policija ubuduće na lice mjesta oduzimati vozačke dozvole od vozača kod kojih se utvrdi veća koncentacija alkohola u krvi od jednog promila.

Pojačane su i novčane sankcije za saobraćajne prekršaje, pa će minimalna kazna za fizička lica iznositi 20 eura, a maksimalna dvije hiljade.

GA smatra da su predložene sankcije visoke i da ne odgovaraju trenutnoj socio-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

Ko ne položi iz trećeg puta, ide na dodatnu obuku

Prema predloženom zakonu o bezbjednosti na putevima, kandidat koji tri puta na praktičnom dijelu ne položi vozački ispit, mora ići na dodatnu obuku od najmanje pet časova.

Osposobljavanje kandidata za vozače može početi najranije šest mjeseci prije nego što kandidat ispuni starosni uslov.

“Auto škola ne smije početi sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema ljekarsko uvjerenje, odnosno početi ili obavljati praktičnu obuku ako je od izdavanja uvjerenja proteklo više od godine”, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Predviđeno je da Auto škola mora da ima najmanje jednu opremljenu školsku učionicu za teorijsku obuku, poslovni prostor za administrativne poslove, nastavna sredstva, uređen poligon za praktičnu obuku vozača.

Auto škola ne smije početi sa praktičnom obukom kandidata za vozača koji nema ljekarsko uvjerenje, odnosno početi ili obavljati praktičnu obuku ako je od izdavanja uvjerenja proteklo više od godine

Auto škola je dužna dužna da obezbijedi najmanje dva instruktora vožnje za vozila kategorije B i najmanje jednog instruktora za ostale kategorije vozila za koje vrši osposobljavanje kandidata, predavača teorijske nastave i prve pomoći.

Predavač teorijske nastave mora da ima najmanje visoku ili višu stručnu spremu saobraćajne, mašinske struke - oblast drumski saobraćaj, motori i vozila ili završen Pravni fakultet i najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti bezbjednosti saobraćaja

Predavač mora imati i vozačku dozvolu B kategorije, najmanje tri godine.

Zakonom je predviđeno da nastavu iz prve pomoći izvodi doktor medicine.

Instruktor vožnje mora da ima licencu koja se izdaje ako je položio ispit, da je zdrastvstveno sposoban i da u posljednje tri godine nije pravosnažno osuđivan za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, ili protiv njega za takvo krivično djelo nije pokrenut krivični postupak.

Licenca važi pet godina.

Bonus video: