Ćatović: Prejake su riječi da je Kotor mrtav

Na "sahrani" Kotora odata je posljednja počast nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama, vaterpolu i kulturi...
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 03:28h

Kotorani su na ovogodišnjem zimskom karnevalu, doduše pod maskama, zabavno, a istovremeno i provokativno, pokazali šta misle o aktuelnom trenutku u svom gradu i državi, i poslali poruku da nijesu zadovoljni odnosom državne vlasti prema drevnom gradu.

To su iskazali krnjom, lutkom koja simbolizuje glavnog krivca za sve loše stvari i nedjela koja su snašla Kotorane u protekloj godini, a koji se, po tradiciji, nakon suđenja, spaljuje.

Ove godine krnjo je predstavljao “nasilje” pojedinih državnih organa prema Kotoru, a performansom „Sahrana Kotora“, kojim su odali posljednju počast „umrlom Kotoru“, u izvedbi karnevalske grupe „Karampana“, simbolično je aludirano da je Kotor „mrtav“ grad.

Na „sahrani“ Kotora odata je posljednja počast brojnim nekada uspješnim kotorskim fabrikama i kompanijama koje su tokom proteklih 20 godina uništene, vaterpolu, kulturi...

Iz te karnevalske grupe su kazali da ne žele da daju izjave medijima, te da su svojom maskom sve rekli, odnosno da su ukazali na kompletnu situaciju i dešavanja u proteklih 20 godina u državi, te da sudbinu Kotora dijele i ostali crnogorski gradovi.

Kreativni i sarkastični

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović smatra da su “sahrana Kotora” i “mrtvi grad” prejake poruke, pa i za domen humora i satire, te da ne odražavaju suštinu stvarnosti.

Ona podsjeća da Kotor i Kotorani u svojoj psihologiji nose iskustva viševjekovne urbane kulture i na specifičan i veoma kreativan način, posredstvom karnevala, ukazuju na pojedine negativne pojave u društvu.

Lik karnevala simbolizuje određenu pojavu, a ne ličnost, iako su pojedini mediji, moram reći, na tome insistirali, tražeći senzaciju gdje je nema.

Ćatović je kategorički odbacila tvrdnju da razvoj Kotora stagnira.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: