Nafta se ponovo razlila u Porto Montenegru

Mogući izvor curenja zauljanih materija je ili gradilište koje se nalazi u neposrednoj blizini ili tivatski gradski odvodi za atmosferske padavine
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 13:51h

U akvatorijumu elitnog nautičko-turističkog centra i marine za mega jahte “Porto Montenegro” u Tivtu, juče u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do novog ozbiljnijeg ekološkog incidenta kada se u more izlila za sada neutvrđena količina nafte.

Masna mrlja prekrila je gotovo cijelu površinu nekadašnjeg Arsenalovog malog mandraća, a nafte je bilo i u moru izmedju jahti vezanih na mulu II, odnosno dijela brodova na “G” pontonu marine u tzv. velikom mandraću.

Sve to, u situaciji kada je marinom šetao veliki broj ljudi, bilo je praćeno intenzivnim jakim mirisom dizel-goriva, a mrlju nije eliminisao ni pokušaj dijela službenika marine da je, vozeći se kroz mali mandrać jednim od servisnih gumenjaka, probaju razbiti i umanjiti ružan vizuelni efekat masnih fleka na vodenoj površini.

"U subotu 17. marta, u 17.45 sati nadležne službe u marini “Porto Montenegro” identifikovale su zagađenje nastalo izlivanjem zauljanih materija i to na lokaciji malog mandraća tzv. Venice square. Istog trenutka osoblje marine o cjelokupnoj situaciji obavijjestilo je sve relevantne subjekte, na čelu sa Lučkom kapetanijom. Nakon toga pristupilo se proceduri uklanjanja pomenutog onečišćenja u skladu sa propisanom procedurom", saopšteno je "Vijestima" iz PR službe “Porto Montenegra”.

Preliminarna istraživanja na licu mjesta su, kako se navodi u saopštenju, pokazala da je mogući izvor curenja zauljanih materija ili gradilište koje se nalazi u neposrednoj blizini ili tivatski gradski odvodi za atmosferske padavine.

"Sve odgovorne strane zajednički rade na tome kako bi osigurale da se slične situacije ne ponavljaju.Uprava marine, jutros je ponovo bila na licu mjesta i potvrdila da je zagađenje sanirano i stavljeno pod kontrolu. Nastavićemo sa primjenom mjera zaštite od zagađenja i učiniti sve što je u našoj moći da spriječimo dešavanje ovakvih i sličnih incidenata", navodi se u odgovoru "Vijestima".

Iako su u marini, čiji je većinski vlasnik kanadski milijarder Piter Mank u više navrata do sada isticali da imaju dobar sistem za prevenciju i sanaciju posljedica zagadjenja mora, primjeri izlivanja nafte i zauljenih tečnosti u "Porto Montenegru" su ipak, previše česti za tako elitni nautički centar.

U proteklih godinu dana bilo je 6-7 sličnih incidenata sa razlivanjem nafte u more manjeg ili većeg obima, što nije ni izbliza tako često bio slučaj dok je na ovoj lokaciji poslovalo tivatsko vojno brodogradilište Arsenal.

Stoga su se višemilionske jahte do sada u Tivtu, sa stanovišta izlivanja nafte i ulja u more, pokazale kao mnogo prljavije od ratnih brodova koji su ovdje ranije bazirali decenijama.

Galerija

Bonus video: