Zid ćutanja za brojne propuste u Komanskom mostu

Među brojnim propustima nestanak dvoje djece, seksualno zlostavljanje maloljetnika, vezivanje i zanemarivanje štićenika, držanje u nehumanim i ponižavajućim uslovima
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 08:50h

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja jednim dopisom odgovorili su Vrhovnom državnom tužilaštvu oko svega što se godinama dešavalo u Komanskom mostu, dok na ostale nijesu odgovorili, jer, kako je saopšteno, nijesu raspolagali informacijama.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Suad Numanović, nisu "Vijestima" odgovorili šta je tužilaštvo konkretno od njih tražilo kada je riječ o otvaranju slučaja povodom Izvještaja Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), niti su poslali kopiju zahtjeva, što su bili dužni prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Umjesto toga, iz PR službe saopštili su kako ih je tužilaštvo pitalo za nestanak dvoje maloljetnika iz 2000. i 2004. godine.

"Ministarstvo rada je 5. 07. 2010. nakon obraćanja Osnovnog državnog tužilaštva, poslalo dopis u kojem ih je obavijestilo o preduzetim radnjama od strane Ministarstva rada u slučaju nestanka štićenika u JU Komanski most. Što se tiče ostalih zahtjeva, koji su prosljeđivani Ministarstvu rada od strane Osnovnog državnog tužilaštva, ovo Ministarstvo nije bilo u posjedu dokumentacije koja je tražena", navodi se u odgovoru tog Vladinog resora.

Time je Ministarstvo nastavilo decenijsku ćutnju povodom brojnih propusta koji su se dešavali u Komanskom mostu, među kojima su nestanak dvoje djece, seksualno zlostavljanje maloljetnika, vezivanje i zanemarivanje štićenika, kao i njihovo držanje u nehumanim i ponižavajućim uslovima.

Na to se poziva i Ranka Čarapić kada donosi odluku da ne pokrene krivični postupak u slučaju zlostavljanja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja prema štićenicima Komanskog mosta.

Ministri mapirali Komanski

Odgovor “Vijestima” potvrđuje da se od vremena Slavoljuba Stijepovića, preko Miodraga Radunovića do Numanovića, nastavlja praksa - niko ne želi da saopšti ko je odgovoran za ono što se dešavalo u Komanskom mostu tokom jedne decenije.

Za vrijeme manadata Stijepovića nestalo je dvoje djece, a pojavila se fotografija na kojoj se vidi kako maloljetnik u dvorištu Zavoda oralno zadovoljava odraslog muškarca, dok su 2008. za vrijeme Radunovića eksperti CPT obišli Komanski most i utvrdili da se štićenici biju, dok vrijeme provode okruženi sopstvenim fekalijama.

Tek Numanović 2010. pod pritiskom medija i dijela civilnog sektora, donosi odluku da promijeni nešto. Ni on javnosti ne objašnjava šta se događa iza ograde Zavoda, i ko štiti direktora te ustanove Vuka Mirkovića i nadzorni organ - tadašnju službenicu Ministarstva Snežanu Mijušković, već izdvaja 300.000 eura za rekonstrukciju i adaptaciju Zavoda.

Mirković se, kao čovjek koji je 27 godina bio na čelu Zavoda, povlači zbog, kako je objasnio, “napada medija od kojih ga nije odbranila država”.

Za sve što je učino, nagrađen je novom funkcijom – zamjenika direktora podgoričkog Centra za socijalni rad.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: