Uzgajivaču školjki orade poharale mlađ kamenica

Pored mušalja, Đerić je na tom mjestu krenuo i u ozbiljniju proizvodnju kamenica za koju je prvobitnu mlađ nabavio u Stonu
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 16:09h

Vlasnik uzgajališta mušalja i kamenica „Školjke Boke“ u Orahovcu, Nevres Đerić ponovno je ovih dana pretrpio veliku materijalnu štetu jer mu je na uzgajalištu površine oko jedan hektar, uništena gotovo kompletna mlađ kamenica.

"Na moju veliku žalost po četvrti put se na uzgajalištu dogodila prava katastrofa. Novoprihvaćena mladj kamenica mi je ponovo uništena, što je potvrdio i jučerašnji pregled ronioca i fotografije", kazao je Đerić koji je prije par godina uložio velika materijalna sredstva da na neuredjenom i zapuštenom, te smećem zatrpanom dijelu obale u Orahovcu, napravi uzgajalište školjaka.

Pored mušalja, Đerić je na tom mjestu krenuo i u ozbiljniju proizvodnju kamenica za koju je prvobitnu mlađ nabavio u Stonu, te u međuvremenu osmislio i napravio sisteme kako da sam razvija i prihvata mlađ te, u ugostiteljstvu i gastronomiji veoma cijenjene i tražene vrste školjki.

Devastirani nizovi

Đerić je objasnio da je ronilac Živorad Vlku iz ronilačkog kluba “Arsenal” koga je angažovao da pregleda uzgajalište, tom prilikom utvrdio da su nizovi cementiranih kamenica u gornjoj regiji, na prvoj četvrtini konopa od površine devastitani, cijelom dužinom trase.

Đerić naglašava da više nije siguran hoće li nakon najnovije štete, više biti u stanju da se i dalje bavi sa ovim poslom.

Kako se navodi, izmjerana veličina preživelie mlađi iznosi cca 2-4 centimetra , a broj žive mlađi u odnosu na zadnji pregled smanjen je za 95%, pa je skoro i nema. Konstatovano je da su osim kamenica, štetu pretrpjele i mušlje.Inače, na Đerićevom uzgajalištu su sve sprave i alatke za prihvat mlađi kamenica bile položene na dubini od 4 metra do 8 metara, a predviđeni minimalni broj kamenica koje su trebale da budu da dostignu veličinu za eksploataciju je iznosio od 400.000 do 600.000 komada.

Planiran je bio i rod mušalja težine od 11 do 12 tona, pa Đerić naglašava da više nije siguran hoće li nakon najnovije štete, više biti u stanju da se i dalje bavi sa ovim poslom.

Na uzgajalištu je pregled obavio i ribarski inspektor Radovan Bjelanović koji je u zapisniku konstatovao da je vlasnik uzgajališta pretrpio veliku štetu i da bi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Đeriću moralo pomoći kako bi postavio efikasnu zaštitu plantaža školjki od orada i drugih vrsta ribe koje se hrane školjama.

Galerija

Bonus video: