Markoviću predložili da donese Zakon o istopolnim zajednicama

Zakone o istopolnim zajednicama u Evropi već imaju: Hrvatska i Slovenija, Andora, Austrija, Češka Republika, Danska, Finska...
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 16:24h

Stručna radna grupa za pripremu analize pravnih propisa sa aspekta LGBT prava predložila je potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću donošenje zakona o pravima partnera u istopolnim zajednicama.

Radna grupa u sastavu: Tea Gorjanc-Prelević, Ivan Krkeljić, Nataša Pešić, Orhan Šahmanović i Zlatko Vujović, predložila je Markoviću donošenje pravnog akta kojim bi se izjednačila prava osoba homoseksualne orijentacije koje žive u zajednici sa pravima koja Crna Gora priznaje partnerima koji žive u vanbračnoj zajednici.

Taj predlog oni su iznijeli potpredsjedniku Vlade neposredno uoči konferencije “Zajedno protiv diskriminacije” koja će se održati u ponedeljak u Bečićima, dodajući kako zakone o istopolnim zajednicama u Evropi već imaju: Hrvatska i Slovenija, Andora, Austrija, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Švajcarska, Švedska i Velika Biritanija.

Predlog oni su iznijeli potpredsjedniku Vlade neposredno uoči konferencije “Zajedno protiv diskriminacije” koja će se održati u ponedeljak u Bečićima

Radna grupa, osim donošenja zakona o istipolnim zajednicama, predložila je, kada je riječ o pravima transrodnih osoba, propisivanje uslova i postupka za promjenu oznake pola u matičnim knjigama i ličnim dokumentima: “Treba dopuniti Zakon o matičnim registrima i Zakon o centralnom registru stanovništva i po potrebi usvojiti i odgovarajući podzakonski akt”.

Članovi radne grupe, kako piše u dokumentu adresiranom na Markovića, nije imala jedinstven stav u odnosu na dopune Krivičnog zakonika:

“Dogovoreno je da se naknadno razmatra predlog amandmanskog djelovanja u pravcu dopune pojedinih članova Krivičnog zakonika, kojim je sada izričito zabranjeno izazivanje i podsticanje samo rasne mržnje, da bi se zabranom nedvosmisleno obuhvatili i ostali oblici mržnje zasnovani na diskriminaciji, i mržnja protiv seksualnih manjina i transrodnih osoba”.

"Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u izvještaju o Crnoj Gori preporučila je da se rasistička motivacija izričito propiše kao otežavajuća okolnost u vezi s izvršenjem bilo kog krivičnog djela. Time bi se obuhvatila i mržnja prema seksualnim manjinama i transrodnim osobama, u skladu sa Preporukom Komiteta ministara Savjeta Evrope državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”, piše u dokumentu.

Članovi radne grupe preporučili su i uvođenje posebnog člana u Zakon o zabrani diskriminacije pod nazivom ”Značenje pojmova korišćenih u ovom zakonu”, kojim bi se definisali pojmovi ”rodni identitet” i ”seksualna orijentacija”, kako bi se olakšala primjena zakona i obezbijedila njegova ujednačena primjena.

Bonus video: