Mitropolija gradi bez dozvole, država žmuri na bezakonje

Neimari su izvršili unutrašnju promjenu manastira na Starčevu i “dogradili” Bogorodičinu crkvu na Beškoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 03:28h

Neimari Mitropolije crnogorsko-primorske promijenili su autentičan izgled manastirskih kompleksa na ostrvima Skaradskog jezera, decenijskim izvođenjem radova za koje nijesu imali saglasnost državnih institucija.

Oni su, kako je “Vijestima” potvrđeno u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, izvršili unutrašnju promjenu manastira na Starčevu i “dogradili” Bogorodičinu crkvu na Beškoj, čime su u velikoj mjeri doprinjeli degradiranju kulturne vrijednosti tih segmenata crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Iako neimarske sklonosti službenika Mitropolije predstavljaju dvodecenijsku opsesiju, na koje državni organi do sada nijesu adekvatno reagovali, restauratori i konzervatori Uprave sačinili su nedavno službenu zabilješku o novijim “radovima” na zdanjima koji su bili reprezenti jedinstvene arhitektonske, kulturno-istorijske i ambijentalne cjeline.

V.d. direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Snježana Simović najavila je izradu Elaborata za utvrđivanje kulturne vrijednosti, u koji će ući i manastirski kompleksi na Starčevu i Beškoj, kao i Konzervatorskog projekta kojim će biti definisano šta da se uradi ne bi li izvršila resanacija tih kulturnih dobara.

Bez saglasnosti države

Najave Simovićke i ocjenu da da su komplesi na Skadarskom jezeru “ugroženi izvođenjem radova bez saglasnosti nadležnih državnih ustanova”, u Mitropoliji su dočekali sa iznenađenjem, tvrdeći da ništa nije uništeno već da su manastiri, ranije ugroženi zubom vremena, radovima sačuvani.

U Mitropoliji su ustvrdili da se u manastiru Beška izvode radovi jer je sanacija crkve Sv. Đorđa neophodna: “Do prije nekoliko godina sa krovova te crkve raslo je i do 2 metra dugo drveće”.

“Vijestima” je rečeno i da se radovi ne izvode bez saglasnosti državnih organa, jer je navodno Republički zavod svojevremeno izradio projekat, s tim što se zbog nedostatka novca nije radilo po njemu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: