Sekulić: Crkva na Rumiji se još neće uklanjati

Bespravni objekat postavljen je 2005. godine, investitor je mitriopolija crnogorsko-primorska. Crkva je kroz Bar sprovedena u pratnji policije, a na vrh planine je odnio helikopter Vojske SCG.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 11:09h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je rekao da se crkva na Rumiji ne uklonja jer je obuhvaćena posebnim moratorijumom vezanim za divlju gradnju.

Sekulić je odgovorio poslaniku Mehmatu Bardhiju koji je pitao kada će biti uklonjena metalna crkva koja je u junu 2005. postavljena na vrh iznad Bara.

Sekulić je rekao da je Vlada ušla u projekat sa Svjetskom bankom koja je odredila 11 miliona eura za Projekat zemljišne administacije. Da bi se došlo do kredita, rekao je Sekulić, uslov je da se sa svim opštinama potpiše ugovor o moratotijumu na rušenje bespravne gradnje prije 30. avgusta 2008. godine.

Sekulić je rekao da je metalna crkva na Rumiji obuhvaćena tim moratorijumom.

Bespravni objekat postavljen je 2005. godine, investitor je mitriopolija crnogorsko-primorska. Crkva je kroz Bar pronijeta u pratnji policijih automobila, a na vrh planine je odnio helikopter Vojske SCG.

Sekulić je rekao da je crkva postavljena bez dozvole i da je već 2005. godine nadležni inspektor naredio njeno uklanjanje.

"Nije zanemarne činjenica da kontekst u kome je objekat postavljen ima svoje specifičnosti", rekao je Sekulić, aludirajući na vjersku dimenziju cijelog slučaja.

On je rekao da će se tek nakon usvajanja kompletne planske dokumentacije na lokalnom nivou vidjeti ostaje li crkva.

Bardhi je rekao da je na taj način devastiran vrh planine i ugrožena prava pripadnika ostalih vjera okolini Bara, ali i ljubitelja planinskih vrhova.

Bardhi je rekao da planinski vrh ne trpi "miris gvožda, čelika, miris rđe ali ni miris tamjana".

Poslanik SNP Vasilije Lalošević je rekao da je crkva na Rumiji "već postala svetinja".

"Ko pokuša da priča da Crnoj Gori smeta miris tamjana, taj ne misli dobro Crnoj Gori".

Bonus video: