Vujanović prepustila Medenici da prelomi o “Zavali”

Izvor “Vijesti” navodi da nezvanično kao razlog može biti to što je porodica Vujanović, Svetlana i Filip Vujanović, u prijateljstvu sa Svetozarom Marovićem
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 05:28h

O zahtjevu za izuzeće sudije Valentine Pavličić u predmetu “Zavala” i predsjednika Višeg suda u Podgorici Mušike Dujovića, neće odlučivati Apelacioni sud Crne Gore, saznaju “Vijesti” iz pozdanih izvora.

Vršilac dužnosti predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Svetlana Vujanović izuzela je sebe da odlučuje o zahtjevu za izuzeće sudije Valentine Pavličić i predsjednika Višeg suda u Podgorici Mušike Dujovića.

Ona je predmet dostavila Vrhovnom sudu Crne Gore, koji će odlučiti o tom zahtjevu, odnosno predsjednica Vesna Medenica. Po zakonu, zahtjev za izuzeće je u nadležnosti predsjednika, o kojem će, umjesto Vujanović, u ovom slučaju odlučiti Medenica.

Pretres odložen na neodređeno

Advokat Borivoje Borović, branilac Rajka Kuljače, predsjednika Opštine Budva, prekjuče je u nastavku suđenja u procesu “Zavala”, zatražio izuzeće sudije Pavličić i predsjednika Dujovića. Nakon toga, sudija je glavni pretres odložila na neodređeno vrijeme. Pavličić je dostavila predsjedniku Dujoviću pisanu izjavu o zahtjevu za njeno izuzeće, a zatim je predmet dostavljen Apelacionom sudu koji je po zakonu nadležan da odluči o zahtjevu za izuzeće.

Izvor “Vijesti” navodi da nezvanično kao razlog može biti to što je porodica Vujanović, Svetlana i Filip Vujanović, u prijateljstvu sa Svetozarom Marovićem, čiji je brat Dragan optužen u ovom predmetu.

Advokat Borivoje Borović je kazao da sudija tokom cijelog dosadašnjeg sudskog postupka komentariše sva pitanja branilaca i okrivljenih prije nego što vještak ili svjedok odgovori na to pitanje, te na taj način usmjerava postupak. On je dodao da sudija veoma nervozno prijeti braniocima i veoma histerično rukovodi pretresom.

Pavličić

“Sud je odbio sve predloge odbrane, iako smatramo da je sud morao da izvrši provjere na osnovu primjedbi odbrane na finansijsko vještačenje vještaka ekonomske struke. Sud je morao da provjeri tvrdnje svih okrivljenih koje su iznijeli na glavnom pretresu u odbrani, da je gradnja turističkog kompleksa na poluostrvu Zavala bila u nadležnosti resornog ministarstva i da pozove tadašnjeg ministra za uređenje prostora Branimira Gvozdenovića, jer je gradnja svih objekata iznad 1.000 metara kvadratnih i četiri sprata, u nadležnosti tog ministarstva”, kazao je između ostalog advokat Borović.

Ovo je drugi put da se u predmetu “Zavala” traži izuzeće sudije Valentine Pavličić i predsjednika Višeg suda Mušike Dujovića. Advokat Zoran Vukčević, branilac Dragana Marovića, rekao je na glavnom pretresu 22. juna 2011. da je povrijeđeno načelo istine, te da su svojim postupanjem sudije Pavličić i predsjednika Dujovića, doveli u sumnji svoju nepristrasnost. Advokat je kazao da je Pavličić povrijedila Zakonik o krivičnom postupku (ZKP). Apelacioni sud je odbio zahtjev za izuzeće, pa je polovinom jula sudija Pavličić nastavila suđenje.

Galerija

Bonus video: