Umjesto lokomotive, Vlada kupuje snjegočistače i motorne sanke

Hrvatska je zbog sličnih problema sa poplavama i požarima, najveći dio klirinškog duga iskoristila za nabavku višenamjenskih helikoptera
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 03:28h

Umjesto za lokomotive, Vlada će preostali klirinški dug Ruske Federacije iskoristiti da kupi snjegočistače i motorne sanke.

Namjera Vlade je da za nešto više od tri miliona dolara preostalog duga kupi 13 snjegočistača i 15 motornih sanki.

Provobitno je bila donijeta odluka da se za taj iznos od Rusije kupe lokomotive za Željeznicu, ali taj posao nije realizovan, jer ruske lokomotive ne odgovaraju crnogorskim prugama.

Još 2007. je posebnim međudržavnim sporazumom definisano da Ruska Federacija duguje Crnoj Gori oko 18 miliona dolara. Rusija će, prema sporazumu, Crnoj Gori 6,6 miliona vratiti kroz projekte nauke i obrazovanja, četiri miliona izdvojiti za regionalno snabdijevanje, a za ostatak nabaviti mašine i opremu.

Dug bivšeg Sovjetskog Saveza prema SFRJ, koji dio Crna Gora posljednjih godina naplaćuje u ratama, do sada je iskorišten za, između ostalog, kupovinu traktora, udžbenika, muzičkih instrumenata, čak i stajskog đubriva.

Hrvatska kupila helikoptere

Hrvatska je, primjera radi, zbog sličnih problema sa poplavama i požarima, kao i zavijanim područjima tokom zime, za potrebe vojske još 2006. godine najveći dio klirinškog duga iskoristila za nabavku višenamjenskih helikoptera. Kupljeno je 10 helikoptera tipa Mi171, a u okviru tog sporazuma su remontovani i straiji helikopteri MI8, od kojih je jedan nedavno bio angažovan u Crnoj Gori.

Iako je još od 2006. godine bilo najava da bi se dio klirinškog duga Ruske Federacije mogao iskoristiti za nabavku višenamjenskih helikoptera, čak 2008. godine ta ideja i formalizovana u formi zvaničnog predloga Vladi na razmatranje, Crna Gora to nije realizovala. Tako će preostali iznos od tri miliona dolara, od ukupno 18, biti iskorišten za kupovinu snjegočistača i motornih sanki.

Lokomotive nijesu pogodne za Crnu Goru

Vlada je nedavno razmatrala informaciju o preraspodjeli sredstava klirinškog duga Ruske Federacije prema Crnoj Gori, namijenjenih za Željeznički prevoz, za potrebe nabavke zimske mehanizacije.

Saopšteno je da je Željeznički prevoz u nekoliko navrata pokušavao da realizuje svoj dio aranţžmana sa ruskim kompanijama, ali do realizacije nije došlo zbog različite izrade lokomotiva koje nijesu pogodne za infrastrukturu u Crnoj Gori.

Ruske lokomotive nijesu pogodne za infrastrukturu u Crnoj Gori

Zbog toga je predloženo da se sredstva preusmjere za nabavku zimske mehanizacije, traktora sa dodatnom opremom za čišćenje snijega i motornih sanki koje bi bile dodijeljene opštinama na sjeveru, opštini Cetinje i određenim institucijama.

U dokumentu koji je razmatrala Vlada piše da je dostavljen Nacrt sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Zatvoreno akcionarskog društva „AgroTehMaš“ iz Sankt Peterburga, kojim se definiše način i uslovi isporuke snjegočistača. Nacrtom ugovora predviđeno je da će se isporučiti roba u vrijednosti od 2.762.500 dolara, koja će imati garanciju 24 mjeseca.

Sanke možda za policiju ili vojsku

Ukupno bi bilo nabavljeno 13 snjegočistača za opštine Andrijevica, Berane, Plav, Mojkovac, Kolašin i Pljevlja. Snjegočistači će se nabaviti i za opštine Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Cetinje, Bijelo Polje i Rožaje.

Ugovorom za nabavku motornih sanki predviđena je nabavka sanki tipa TAYGA Patrul 551 SWT i sanki tipa PPM 190. Ugovor su potpisali predstavnici Ministarstva finansija i Otvorenog akcionarskog društva „Ruskaja mehanika“, grad Ribinsk. Biće nabavljeno 15 motornih sanki, i sanki koje idu uz motorne sanke. Ta vozila biće raspodijeljena svim opštinama na sjeveru i Cetinju, kao i po jedan komad Gorskoj službi spasavanja i Sektoru za vanredne situacije.

Vlada će, pojašnjeno je, razmotriti mogućnost da se, umjesto neke opštine ili institucije, motorne sanke dodijele Vojsci Crne Gore ili Upravi policije

Vlada će, pojašnjeno je, razmotriti mogućnost da se, umjesto neke opštine ili institucije, motorne sanke dodijele Vojsci Crne Gore ili Upravi policije.

Ugovorom obavezuju državu da remontuje mašine

Prema nacrtima ugovora, obaveza ruskih kompanija biće, između ostalog, da obezbijedi obuku jednog inženjera ili mehaničara kupca, o svom trošku. Takođe, da nakon isteka garantnog roka konsultuje kupca i da pruža pomoć u organizovanju tehničkog održavanja i remonta mašina.

Sa druge strane, Crna Gora se obavezuje da će obezbijediti prostor za radionice za osnovni remont mašina, da prije prodaje sprovede testiranje i provjeru rada radi stavljanja u pogon robe uz obostranu saradnju i pomoć od strane prodavca, kao i da “povremeno vrši tehnički pregled”, uključujući i dnevni, prema uputstvima za rad i tehničko održavanje.

Snjegočistači i motorne sanke biće prenijete opštinama i navedenim institucijama posebnim ugovorima, bez obaveze da se otplaćuju, dok će sve druge troškove koji se tiču održavanja, registracije, kao i sve druge troškove koji budu proizašli iz upotrebe navedene mehanizacije snositi opštine kojima je oprema raspoređena.

Galerija

Bonus video: