"RAZBIJAM TIŠINU"

"Milijarda ustaje" u Podgorici: Uz bubnjeve razbile tišinu nasilja nad ženama

Organizatorke su poručile da svi zajedno treba da pokažemo otpor i solidarnost, te da Milijarda ustaje više nije kampanja - već način života
6150 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica dio međunarodne borbe, Foto: NVO Ženski glasovi
Podgorica dio međunarodne borbe, Foto: NVO Ženski glasovi

Posebnom bubnjarskom kompozicijom koju je osmislio i sa aktivistkinjama za ženska prava izveo Dragoljub Đuričić počeo je sedmi po redu ples protiv nasilja u okviru u okviru najmasovnijeg aktivističkog pokreta u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama “Milijarda ustaje”.

Đuričić je tom prilikom kazao da mu je drago što se na ovom događaju i u ovoj borbi pored divnih ženskih glasova, čuje i jedan muški.

“Ja sam danas ovdje iz sveg srca i sve duše. Da nije bilo moje majke i moje babe, koja dalje od Risna nikad nije otišla, ja nikad ne bih obišao svijet. Ja sam zato okupio djevojke i žene Podgorice da napravimo jednu bubnjarsku kompoziciju koja je doprinos svim našim ženama koje se oslobode, jer ništa nije vrijedno kao sloboda. Ako ovim danas ohrabrimo makar samo jednu ženu koja trpi nasilje da se obrati za pomoć, smatraću to uspjehom,“ poručio je Đuričić.

Đuričić

Predsjednica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević podsjetila je da je ovo sedma godina otkada se Crna Gora priključila globalnoj kampanji „Milijarda ustaje“.

„Sve smo danas ovdje da vam poručimo – stop nasilju, oduprimo se, prijavite nasilje i plešite sa nama,“ istakla je Raičević.

Raičević

Izvršna direktorica NVO „Ženski glasovi“ Olja Knežević kazala je ovo jedan od načina da se osvijetli problem nasilja u Crnoj Gori.

„Stop nasilju na naš način, uz bubnjanje, uz igranje, jer što je život teži, što su vremena teža i mračnija ples i ritam treba da budu žešći. Zato kažemo stop nasilju, svim vrstama nasilja, najviše onim podlim, nevidljivim vrstama nasilja koje nam polako cijede život,“ poručila je Knežević.

Ovogodišnji ples održan je pod sloganom RAZBIJAM TIŠINU, u organizaciji NVO Sigurna ženska kuća i NVO Ženski glasovi uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, UNDP-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Okupljeni su se pridružili plesu koji je ove godine posvećen borbi protiv silovanja, incesta, seksualnog uznemiravanja, trgovine ženama, dječjih prisilnih brakova, femicida i nasilja prema LGBT zajednici.

Organizatorke su poručile da svi zajedno treba da pokažemo otpor i solidarnost, te da Milijarda ustaje više nije kampanja - već način života.

Preporučujemo za Vas