Ulična prodaja uništava cvjećare

Vlasnici radnji tvrde da nadležni ne reaguju iako nelegalna prodaja cvjeta za Dan žena
1970 pregleda 2 komentar(a)
Legalni prodavci traže da se uvede red: Ulična prodaja, Foto: Luka Zeković
Legalni prodavci traže da se uvede red: Ulična prodaja, Foto: Luka Zeković

Vlasnici nekoliko cvjećara u Podgorici kažu da bi nadležni u susret 8. martu trebalo ozbiljno da se pozabave uličnom, odnosno nelegalnom prodajom cvijeća.

Ocjenjuju da se tome napokon mora stati na kraj, jer trpe njihovi regularni poslovi od kojih hrane porodice, ali i plaćaju državi dažbine.

Iz Glavnog grada, odnosno Komunalne policije, “Vijestima” su saopštili da u sklopu redovnih radnih aktivnosti, u kontinuitetu, vrše komunalne nadzore na obezbjeđivanju komunalnog reda u oblasti sprječavanja nelegalne prodaje, odnosno prodaje na mjestima koja nijesu određena za tu namjenu.

Kako su cvjećari kazali “Vijestima”, njihove kolege su prethodnih godina doživjele neprijatnosti od državnih službenika, jer su regularnim putem (dopisima, zahtjevima...) krenuli da se bore za svoja prava.

“I izborimo se da 8. mart zaista bude jedan od dana za koji cvjećare rade i pripremaju se tokom cijele godine. Mnogo poreskih obveznika je ugroženo neradom nadležnih organa zarad očuvanja socijalnog mira”, tvrde oni.

Navode da se prethodnih godina dešavalo da Komunalna policija ne želi da ukloni sa parkinga vozilo iz kojeg se prodaje cvijeće, jer to nije u njihovoj nadležnosti “Komunalna inspekcija nam uklanja robu koja čeka kamion za isporuku sa pločnika, jer nas je prijavio ulični prodavac. Tržišni inspektor dolazi nakon tri dana u inspekciju i navodi da nije smio da uđe tog dana, jer nije bilo smisla zbog ulične prodaje”.

Iz Komunalne policije tvrde da će komunalni policajci i u narednom periodu sprovoditi komunalne nadzore na podizanju komunalne discipline.

“U svim oblastima u kojima je zakonski propisana nadležnost Komunalne policije, pa između ostalog i u oblasti sprečavanja prodaje van mjesta predviđenih za tu namjenu“, naveo je vršilac dužnosti načelnika Komunalne policije Miloš Novović. Iz Glavnog grada nijesu odgovorili da li će Glavni grad odrediti lokaciju na kojoj će se taj dan prodavati cvijeće.

Pojedinih godina za 8. mart je Glavni grad dopuštao trgovcima da prodaju cvijeće na trgu kod Sahat kule.

“Službe ne komuniciraju, dopuštaju na ulicama sivu ekonomiju, a malim privrednicima naplaćuju porez. Ko može nama da nadoknadi štetu”, pitaju cvjećari.

Bonus video: