Dobar odziv na akciju dobrovoljnog davanja krvi u Herceg Novom

Prijavilo se preko 40, a krv je do 13 sati dalo 35 građana
402 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: Slavica Kosić
Sa današnje akcije, Foto: Slavica Kosić

U šestoj redovnoj akciji dobrovoljnog davalaštva krvi koju je u drugoj fazi Instituta “Dr Simo Milošević” organizovao Klub dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi, u saradnji sa Institutom i transfuziološkom službom iz Kotora, prijavilo se preko 40, a krv je do 13 sati dalo 35 građana.

“Veliki je broj mladih što nas jako raduje, kazao je potpredsjednik Kluba Zoran Srdanović i istakao da ima i davalaca iz drugih gradova, i istakao da će hercegnovski klub učestvovati u akcijama van granica Crne Gore.

“Podsjećam da smo za 10 akcija kluba prikupili 500 jedinica krvi. Zahvaljujem se Skupštini Opštine Herceg Novi i Institutu koji su pomogli ovu akciju", kazao je Srdanović.

On je najavio i dvije edukativne radionice, kako bi široj javnosti objasnili značaj ovakvih akcija.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi moraju biti kontinuirano organizovane, objašnjava dr Snežana Filipović iz Službe za transfuziju Kotor.

“Svakog mjeseca imamo ovakvu akciju u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi kako bismo stalno obnavljali rezerve, a da bismo imali dovoljno krvi potrebno je da procenat davalaštva bude četiri odsto, što do sada još nismo dostigli, kazala je dr Filipović.

Krv može dati svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina, muškarci mogu biti davaoci svaka tri, a žene nakon četiri mjeseca. Davalac ne smije imati hroničnih oboljenja, a pauza od šest mjeseci među terminima davanja obavezna je nakon tetovaža ili pirsinga, kao i nakon porođaja.

Među dobrovoljnim davaocima bio je i profesor u SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Alen Lalovac, koji je krv do sada donirao 15 puta. Aktivan je i u edukovanju mladih o značaju doborvoljnog davalaštva krvi.

Bonus video: