Građani plaćaju propuste France i vlasti

Niz manjkavosti u izgradnji Autobuske stanice u Tivtu iako su Opština Tivat i kompanija DPS biznismena neštedimice hvalile taj projekat privatno-javnog partnerstva
21701 pregleda 14 komentar(a)
Autobuska stanica u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.02.2019. 18:14h

Tivat je dobio nekvalitetnu i loše urađenu Autobusku stanicu koju već dvije godine dovodi u red o sopstvenom trošku, iako su obje strane neštedimice hvalile privatno-javno partnerstvo Opštine i kompanije “Mesopromet“ bjelopoljskog biznismena Hilmije France u okviru kojeg je izgrađena.

Pokazuje to dokumnetacija do koje su došle “Vijesti“, kao i poslovni izvještaji opštinskog preduzeća Autobuska stanica Tivat (AST) koje od ljeta 2017. gazduje stanicom sagrađenom nepune dvije godine ranije.

Prema zapisniku o stanju Autobuske stanice koji je 16. juna 2017. sačinila mješovita Komisija za primopredaju, a koji “Vijesti” posjeduju, konstantovano je i da objekat prokišnjava i da su toaleti nezavršeni, zbog čega je nakon obilaska objekta i konstatacije “zatečenog stanja prostorija“, odlučeno da se ne obavi primopredaja nepokretnosti “dok se ne izvrši opravka opisanih nepravilnosti u datom roku“.

Komisiju su ispred Opštine Tivat činili Milentije Mandić, Jelena Tošković, Andrija Pejović, Bogan Čučković i Marinko Terzić, odnosno Halid Franca, Damir Rovčanin i Džemal Ljuca ispred “Prehrane“ - druge kompanije člana predsjedništva DPS-a Hilmije France, kojoj je povjereno upravljanje Autobuskom stanicom.

“Obavezuje se pravno lice ‘Prehrana’ doo Pljevlja da navedene nedostatke ispravi u što prije mogućem roku, što hitnije, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, kako bi se izvršila primopredaja zakupljenog dijela“, stoji u zapisniku, uz taksativno nabrajanje više od 60 uočenih nedostataka skoro novog objekta za koji su Franca i tadašnji gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) govorili da je “reprezentativan” i napravljen “na najvišem nivou kvaliteta“.

Komisija je, međutim, konstatovala da su na prvom spratu zgrade vidljivi tragovi od prokišnjavanja, da su svi zidovi i plafoni zaprljani, a na pojedinim su vidna oštećenja, da aparate za detekciju dima nije moguće ispitati, da hidrantski ormari nemaju potrebnu opremu, da tolaeti većim dijelom nisu završeni, da u njima nema vode ili su nekompletni, sa manjkavom ili polomljenom opremom i instalacijama, da dio administrativnih prostorija na spratu nije dovršen, da su rasvjeta i utičnice djelimično u funkciji, da rasvjeta na peronima nije povezana na prekidač već se 18 reflektora uključuje preko osigurača, da su na peronima izvedene improvizovane utičnice za kafemate, da ozvučenje i razglas ne rade, da jedna od dvije rampe za ulazak autobusa na perone ne radi dok je druga polomljena, da je prostorija sa glavim računarom improvizovana, da kablovi nisu propisno spojeni sa napajanjem i centralnom jedinicom, da se računar se ne može uključiti...

“Strujomer nije u funkciji, ne može se očitati stanje na istom. Stanje utroška vode na brojilu nije moguće očitati zbog vode koja se nalazi u šahti“, stoji, pored ostalog, u zapisniku.

Iz Opštine Tivat do danas nisu odgovorili na pitanja “Vijesti“ da li je prije nego što je 1. jula 2017. njihova firma AST od France preuzela Austobusku stanicu, išta otklonjeno od tih nedostataka i ako ne, zašto to nije urađeno.

Nije odgovoreno ni koliko je novca do sada firma AST uložila u popravke onoga što je trebalo da uradi Franca, niti zbog čega do danas nije otvoren obećani šoping centar na spratu objekta na Kavi.

Iz izvještaja o radu sa finasijskim i izvještajem revizora AST-a za 2017. međutim, jasno se vidi da kompanija visokog funkcionera DPS-a nije otklonila brojne uočene nedostatke prije nego što ga je objekat preuzela ta opštinska firma.

“Zapisnikom je naloženo da se do kraja juna uklone zabilježeni vidni nedostaci. Međutim, u julu mjesecu je primopredaja završena u viđenom stanju i sa neotklonjenim nedostacima“, piše u dokumentu kojeg “Vijesti“ posjeduju.

U izveštaju stoji i da Austobuska stanica, kada je preuzeta, nije ispunjavala uslove da dobije licencu za rad, a pored ostalog utvrđeno je da nema ni agregat za struju koji je po projektu morala da ima.

Toaleti nemaju ni prirodnu ni vještačku ventilaciju, kancelarijski prostor nije po propisima opremljen za obavljanje privredne djelatnosti, klimatizacioni sistem nije radio “zbog loših instalacija i ventilacije koja nije rađena po projektu te nije funkcionalna”, “konstatovan je problem sa uzemljenjem koji stvara problem u radu klimatizacije“, kišnica je prodirala u čekaonicu, a morao je biti urađen i pregled i popravka svih elektronistalacija “kako bi se dobili potrebni atesti“, piše u tom dokumentu i navodi da je za šest mjeseci gazdovanja stanicom AST 2017. uložila više od 20.000 eura u sanaciju nedostataka.

Iz dokumentacije AST proizlilazi i da ni do kraja prošle godine nisu realizovane mjere iz Akcionog plana koji je Opština Tivat pripremila početkom 2018. “obavezavši se da nađe model kako da se u što kraćem roku, efikasno i efektivno razgraniče prava i obaveze između prethodnog vlasnika “Prehrane“ i Opštine, kako bi AST mogla nesmetano da nastavi sa radom i da realizuje ciljeve u opštem interesu“.

“Mjere iz Akcionog plana još nisu realizovane a AST nastavlja da o svom trošku uklanja nedostake objekta“, piše u Planu i programu rada AST za 2019. koji je usvojen u decembru prošle godine na tivatskoj Skupštini.

AST namjerava da ove godine u nastavak popravki, sprovođenje neophodnih građevinskih radova i nastavak kapitalnih ulaganja u novu opremu, investira oko 45.000 eura, što je skoro trećinu više nego što su njihova ulaganja iznosila lani. Uz to, za uređenja zelenih površina utrošiće se dodatnih 5.000 eura.

Autobuska stanica sagrađena je 2015. u privatno-javnom partnerstvu Opštine i Francine kompanije na opštinskom placu na Kavi.

Opština je uložila parcelu površine 9.500 kvadrata i investitora – “Mesopromet“ oslobodila obaveze plaćanja komunalija, dok se Francina kompanija obavezala da uloži oko 5,5 miliona eura u gradnju kompleksa, što pored autobuske stanice, predviđa i izgradnju šoping centra od skoro 3.000 kvadrata i hotela sa četiri zvjezdice površine 2.500 metara kvadratnih.

“Sve investicije koje smo započeli u rekordnom roku smo i završili. Imamo reference u tri slična objekta koja smo već izgradili u Pljevljima, Bijelom Polji i Baru, te vam mogu garantovati da će do kraja maja naredne godine Tivat na ulazu u grad dobiti ovaj velelepni novi objekat, kao i novi šoping centar, dok će u roku od 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole biti završen i reprezentativan hotel ranga 4 zvjezdice“, kazao je Franca na potpisivanju ugovora o privatno-javnom parnerstvu sa Opštinom 16. septembra 2016.

On je tada obećao i da će se u gradnji novih objekata “upotrijebiti najkvalitetniji materijali i konstrukciona rješenja“.

Šoping centar i hotel na Kavi “Mesopromet“ je gradio za svoje potrebe. Uprkos Francinom obećanju iz septembra 2016. da će on biti otvoren već u maju 2017, šoping centar ni do danas, osim Francine samoposluge u prizemlju, nije završen ni opremljen, pa čitav sprat zvrji prazan i nedovršen.

Opština je na svečanosti 20. jula 2015. godine, skoro dva mjeseca nakon isteka obećanog roka, dobila objekat austobuske stanice koji su na svečanosti, što su joj prisustvovali tadašnji premijer Milo Đukanović i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, otvorili Franca i Novosel (DPS).

AST ima više od 1.000 kvadrata površine zatvorenog poslovnog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parking za automobile zaposlenih od 78 kvadrata.

“Dugo se čekalo da napokon putnicima i gostima koji dolaze u naš grad, ovako velelepan i funkcionalan objekat predamo na upotrebu”, kazao je tada Novosel čija je administracija upravljanje novom autobuskom stanicom odmah povjerila drugoj Francinoj kompaniji “Prehrana” iz Pljevalja.

Za Tivat je, kako je tada objasnio Novosel, “upravljanje autobuskom stanicom bilo nepoznata materija”.

Stoga je naredne dvije godina stanicom upravljala “Prehrana“, plaćajući Opštini mjesečnu zakupninu od 7.275 eura plus PDV, ali se Francina firma time “nije proslavila“ jer je Autobuska stanica bila prljava, neuređena i sa brojnim sadržajima koji nikada nisu proradili.

Nakon preuzimanja 1. jula 2017. godine, opštinska firma AST se odmah suočila sa velikim problemima zbog lošeg stanja, nekvaliteta i devastiranosti stanice koja je bila stara tek nepune dvije godine.

Franca: Sve rađeno prema tehničkoj dokumentaciji

Iz kompanije “Mesopromet“ u prethodnom periodu su u više navrata javno tvrdili da je izgradnja stanice bila “izvanredno obavljen posao“ i da “nije bilo nedostataka i propusta“, te su povremene medijske napise o manjkavostima nazivali “neistinitim i zlonamjernim“.

“Autobuska stanica Tivat izgrađena je u svemu prema revidovanoj tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdata Građevinska dozvola rješenjem Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat... 04.02.2015. godine i u roku koji je bio predviđen ugovorom. Nakon završene gradnje, izvršen je tehnički pregled i prijem izvedenih radova na objektu Autobuske stanice sa pratećim sadržajima od strane ovlašćene organizacije, a po rješenju Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat... od 07.07.2015. godine.

Na osnovu izvještaja o tehničkom pregledu izvedenih radova na objektu Autobuske stanice sa pratećim sadržajima, Sekretarijat... je donio rješenje... 20.07.2015. godine kojim je izdata upotrebna dozvola Opštini Tivat i DOO ‘Mesopromet’ Bijelo Polje za korišćenje pomenutog objekta”, odgovorili su “Vijestima” iz kompanije Hilmije France na pitanje da li i danas ostaju pri hvalisavim navodima.

Franca poslao fakturu za inventar, ali se iznos ne zna

Iz Opštine Tivat nisu odgovorili ni na pitanje da li je u međuvremenu riješeno pitanje pokretnih stvari – mobolijara i inventara na Austobuskoj stanici kojeg je koristila “Prehrana” i koji je ostavljen AST-u kada je Francina kompanija izašla iz posla.

Nezvanično, Franca je tražio da mu se isplati 20.000 eura za sitni inventar i namještaj, što je menadžment AST odbio smatrajući to pretjeranim iznosom i ponudio mu da odmah preuzme te stvari, što se do danas nije dogodilo. “Inventar koji koristi Autobuska stanica Tivat je fakturisan Opštini Tivat i faktura još uvijek nije plaćena”, rečeno je “Vijestima” iz “Mesoprometa”, bez preciziranja iznosa fakture.

S druge strane, sa Austobuske stanice je u međuvremenu nestao veliki kontejner u vlasništvu Opštine, koji je, prije nego što je završena, korišten za biletarnicu, odnosno smještaj dijela Službe zaštite i spasavanja.

Izvor “Vijesti” tvrdi da ga je Francina kompanija odnijela i da se nalazi u Bijelom Polju, što su demantovali iz “Mesoprometa”.

Iz Opštine nije zvanično odgovoreno gdje se nalazi ta imovina lokalne uprave, te po čijem nalogu i gdje je odnesena.

“Kontejneri koje je ranije koristila privremena autobuska stanica Tivat nijesu vlasništvo DOO “Mesopromet” Bijelo Polje pa nam nije poznato gdje se sada nalaze, te to treba da pitate njihovog vlasnika”, saopštili su iz Francine kompanije.

Opština ćuti o ocjeni partnerstva sa biznismenom

Lokalna DPS-SD-HGI uprava u Tivtu oćutala je i pitanje “Vijesti” koji je zvanični stav i ocjena Opštine Tivat u vezi sa konačnim efektima javno-privatnog partnerstva sa kompanijom “Mesopromet” u projektu izgradnje autobuske stanice.

Da li je iz svega toga grad dobio očekivani i obećani kvalitet novog javnog objekta – autobuske stanice i ako ne, što je do sada preduzeto da se zaštite interesi Opštine i da lokalna samouprava bude adekvatno obeštećena, pitanje je na koje nije stigao odgovor.

Bonus video: