Baković: Teško je reći da je sloboda na zavidnom nivou

Baković je posjetio redakciju “Vijesti” i razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Mihailom Jovovićem.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 19:18h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković ocijenio je da se, sa slučajevima fizičkih napada i prijetnji novinarima teško može reći da se u Crnoj Gori poštuje sloboda medija i govora.

Baković je posjetio redakciju “Vijesti” i razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Mihailom Jovovićem.

“Ako imate ovakve slučajeve, teško je reći da je sloboda na zavidnom nivou, ako neko želi da bude objektivan, a od Ombudsmana se očekuje objektinost.

Slučaj prebijanja novinarke 'Vijesti' Olivere Lakić je nešto što nema nikakvog opravdanja i što nije dobro za Crnu Goru, njene građane.

Radi se o fizičkom napadu, vandalskom činu, i ja kao čovjek, ali i zaštitnik ljudskih prava mogu samo da osudim napad na bilo kojeg čovjeka, a posebno napad na novinara”, kazao je Baković.

On je podsjetio da je Olivera Lakić i ranije bila meta prijetnji.

“To je zaista neprihvatljivo, pa se od države koja želi da bude demokratska, očekuje da njeni mehanizmi dođu do izražaja. Dakle, ovaj slučaj se mora energično istražiti, a počinioci privesti pravdi. Sve ovo je veoma loša poruka novinarima.

Očekujem od državnih organa zaista da preduzmu sve mjere i da se otkrije izvršilac i da se privede pravdi, jer se na ovaj način udara u temelj države a to je sloboda štampe, jedan od temelja svakog demokratskog društva i sloboda štampe i sloboda medija”, ocijenio je Baković.

Ombudsman je napomenuo da je “treba sačekati šta će uraditi nadležni organi”.

“Nadležnosti Ombudsmana su ograničene. Proces otkrivanja počinilaca, procesuiranje nije u našoj nadležnosti. Mi pratimo postupanje državnih organa i možemo tražiti od njih, ukoliko se uoči nepostupanje, izjašnjenje”, pojasnio je Baković.

Bonus video: