Paradu ponosa više niko ne pominje

Dio aktivista civilnog sektora koji je najavljivao, a kasnije odložio održavanje manifestacije koja promoviše LGBT prava, danas je javno ne pominje
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2012. 02:28h

Godinu dana od kada je najavljeno održavanje prve crnogorske Parade ponosa ta tema gotovo da je zaboravljena.

Dio aktivista civilnog sektora koji je najavljivao, a kasnije odložio održavanje manifestacije koja promoviše LGBT prava, danas je javno ne pominje.

Formalno, tema Parade nalazi se jedino u agendi Vlade, s tim što u tom dokumentu, kako je saopšteno, nijesu precizirani vrijeme, datum i drugi aspekti organizacije samog događaja.

Izvršni direktor NVO LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević, direktno upitan da li misli da je došlo vrijeme za održavanje Parade, ocijenio je da klima jeste povoljnija, uz objašnjenje da je “zakazivanje prošlogodišnje Povorke, prije svega, bilo u funkciji povećanja vidljivosti LGBT zajednice i animiranja političara da bez stida stanu uz tu manjinu”.

Cimbaljević je kazao kako konsultacije jesu u toku, a da su problemi sa Vladom, koji su prošle godine doveli do odlaganja, prevaziđeni: “I mi u LGBT zajednici i u Vladi jednako mislimo o značaju Povorke”.

Izvršni direktor NVO LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević, direktno upitan da li misli da je došlo vrijeme za održavanje Parade, ocijenio je da klima jeste povoljnija

“Da li će to biti ovog juna ili pošto otpočne primjena novih važnih zakona i nacionalnih strateških dokumenata protiv homofobije, biće stvar naših unutrašnjih, ali i razgovora sa Vladom i međunarodnim partnerima”, istakao je Cimbaljević.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da je izvršna vlast spremna da u organizacionom i logističkom smislu ponudi istu vrstu podrške kao što je to uradila i aprila 2011. godine kada su aktivisti civilnog sektora prvi put pomenuli organizovanje manifestacije.

Iz njegovog kabineta saopšteno je kako je Parada važan događaj koji treba da potvrdi sposobnost države da prihvata i njeguje ravnopravnost: “Iz tog razloga je Marković sa Cimbaljevićem potpisao zajedničku izjavu u kojoj piše da će Vlada pružiti podršku i blagovremeno uzeti učešće u radu organizacionog odbora Parade na nivou koji će omogućiti kvalitetno donošenje odluka”.

Vlada će, kako je rečeno, uraditi sve da Povorka ponosa bude prepoznata kao dostojanstven i ozbiljno pripremljen i realizovan događaj, “kojim će država potvrditi svoj demokratski kapacitet i privrženost poštovanju ljudskih prava”.

“Kroz promovisanje podrške i političkim prisustvom, Vlada će doprinijeti većoj vidljivosti i prihvaćenosti LGBT zajednice, kao i unapređenju ukupne tolerancije prema njoj... Ministar Marković otvoren je za svaki razgovor i inicijativu koji za cilj imaju konstruktivno bavljenje pitanjem ljudskih prava, pa samim tim i prava LGBT populacije”, poručeno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Upitani da li se nešto promijenilo od okončanja danilovgradske konferencije koja je održana u septembru prošle godine, a koja se ticala prava LGBT populacije, iz Vlade je saopšteno kako je Crna Gora prva zemlja korisnik LGBT projekta Savjeta Evrope: “Realizacija tog projekta počela je septembra 2011. i trajaće do 2013. godine, a njegov osnovni cilj jeste saradnja Savjeta Evrope sa zemljama članicama u njihovim naporima u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta”.

Vlada je, kako je saopšteno, krajem prošle godine formirala radne timove u kojima su se našli aktivisti civilnog sektora

To, kako je objašnjeno, podrazumijeva podršku zemljama u pripremi mjera i sprovođenju akcija u cilju implementacije preporuka.

O Paradi, kako je saopšteno iz Markovićevog kabineta, govorilo se i tokom njegovog sastanka sa predstavnicima civilnog društva koji se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava: “Sastanak je održan u cilju uspostavljanja i snaženja oblika međusobne saradnje i podrške, koja je formalizovana potpisivanjem Memoranduma o saradnji”.

Kao rezultat te saradnje, Vlada je, kako je saopšteno, krajem prošle godine formirala radne timove u kojima su se našli aktivisti civilnog sektora.

Svakim danom sve je bolje

Cimbaljević je, govoreći o saradnji Vlade i civilnog sektora koja je rezultirala formiranjem radnih grupa, kazao kako je položaj LGBT zajednice sada mnogo bolji i povoljniji.

“Prije svega, zahvalnost dugujemo Markoviću i Aleksandru-Saši Zekoviću, bivšem istraživaču kršenja ljudskih prava, koji su vodili kompletan pregovarački proces.

Zahvaljujući tome možemo reći da je položaj LGBT zajednice mnogo bolji i povoljniji. Imam snažan utisak da se svakim danom ponešto bar mijenja sa aspekta potvrđivanja dostojanstva njenih pripadnika”, kazao je Cimbaljević.

Najvažnije je, prema njegovim riječima, to što se potpuno “promijenio odnos crnogorske policije, a LGBT osobe uživaju bolji tretman”. “Važna činjenica jeste da je otvoreno i prvo LGBT sklonište. Time je Crna Gora već korak ispred zemalja regiona.

Postojanje skloništa praktično znači da više niko u Crnoj Gori ne treba da trpi nasilje i poniženja i pristaje na gubitak svog dostojanstva samo zato što je različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”, kazao je Cimbaljević.

Bonus video: