Petrović dva sata ispitivao Čobeljića

Iznoseći svoju odbranu, Čobeljić je kazao da se ne sjeća da li je kasnio sa usmenim izvještajem prema dežurnom u Operativnom centru Generalštaba VCG
82 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Nenad Čobeljić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2012. 19:00h

Disciplinski postupak protiv potpukovnika Nenada Čobeljića nastavljen je ispitivanjem navoda da li je predsjednik Sidnikalne organizacije krajem prošle godine kasnio sa izvještajem o predatom dežurstvu.

Čobeljić je bukvalno podvrgnut isljedničkim ispitivanjem predsjednika disciplinskog Vijeća potpukovnik Zdravka Petrovića.

Iako je Čobeljić više puta tokom iznošenja odbrane kazao da se uopšte ne sjeća da li je 20. oktobra prošle godine kasnio sa usmenim izvještajem o stanju i aktivnostima u logističkoj bazi, dovodeći pri tom u sumnju da li je toga uopšte i bilo, Petrović je skoro dva sata pokušavao da hipotetičkim pitanjima izvuče navode iz disciplinskog zahtjeva.

Regovao je i Čobeljićev advokat Vladan Bojić koji je disciplinskom vijeću više puta ukazao da ne sprovodi isljedničke metode prema njegovom klijentu, jer je pravilo da optuženi sam daje odbranu bez ovih hipotetičkih pitanja.

“Ovakvog načina isljeđivanja nema ni u policiji. Predsjednik Vijeća je uporno ponavljao isto pitanje, iako je moj klijent više puta kazao da se ne sjeća tog događaja”, kazao je Bojić.

Iznoseći svoju odbranu, Čobeljić je kazao da se ne sjeća da li je kasnio sa usmenim izvještajem prema dežurnom u Operativnom centru Generalštaba VCG, koji je bio dužan da preda u 9.30 i 18 sati. Izrazio je sumnje u tu optužbe, i dodao da je pisani izveštaj “sigurno dostavio u roku”.

“Da li sam zakasnio da usmeno potvrdim prethodno poslati pisani izvještaj, stvarno se ne sjećam, ali siguran sam da takav propust nije mogao za posljedicu imati narušavanje sistema izvještavanja i komandovanja u VCG”, kazao je Čobeljić.

A ako se to dogodilo, kazao je Čobeljić, na to je trebalo da mu ukaže komandat logističe baze, istog ili sljedećeg dana, a ne tri mjeseca kasnije.

Predsjednik vojnog sindikata je nakon završetka jučerašnjeg saslušanja kazao da je to samo nastavak pritiska na njega i Sindikalnu organizaciju VCG, te da su prestupi koje je navodno počinio iskonstruisani.

Pretres u disciplinskom postupku protiv Čobeljića nastavlja se 15. marta.

Bonus video: