Za godinu dana 150 hiljada manje pripejd kartica

“Cijene su katastrofalno visoke, a kod pojedinih operatera do danas nije moguće ograničiti visinu računa"
0 komentar(a)
telefoniranje, Foto: Zoran Đurić
telefoniranje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.03.2012. 00:28h

Na kraju januara 2012, u odnosu na kraj decembra 2011, u Crnoj Gori je bilo 150 hiljada manje pripejd brojeva u mobilnoj telefoniji, podaci su Agencije za elektronske komunikacije.

Predstavnik Centra za zaštitu potrošača Predrag Boljević kaže da je do tolikog smanjenja došlo zbog registracije korisnika mobilne telefonije, odnosno pravila da se od nedavno znaju i vlasnici svih telefonskih brojeva.

“Kraj decembra bio je rok za registraciju svih korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori. To je jedan od razloga što imamo toliko smanjenje broja pripejd korisnika jer je mnogo kartica kupovano zbog kredita i i bile su aktivne samo dok je potrošen kredit. Drugi ozbiljan razlog je to što su naši operateri na sjeveru Albanije zbog dobrog signala imali veliki broj korisnika. Treći se odnosi na brojeve koje ljeti kupi veliki broj turista”, objašnjava Boljević.

Za Boljevića je poseban problem “preklapanje sa Albanijom”.

Za Boljevića je poseban problem “preklapanje sa Albanijom”

“Zato što naši oprerateri neregularno pokrivaju dio prostora susjedne Albanije, naša država, iako nema interesa, ne reaguje uprkos tome što se u Donjoj Gorici može telefonirati preko albanskih mobilnih mreža, a na Skadarskom jezeru je signal iz susjedne države jači od mreže domaćih operatera. Ne znam zašto država ćuti ako to nije ni njen, ni interes građana, nego jedino operatera iz dvije države”, kaže Boljević.

Cijene katastrofalno visoke

On je rekao da Agencija za elektornske komunikacije nije odradila posao zbog kojeg postoji regulator.

“Cijene su katastrofalno visoke, a kod pojedinih operatera do danas nije moguće ograničiti visinu računa. Nije prošao ni naš zahtjev da se građanima povremeno uz telefonski račun dostavi flajer u kojem bi se objasnilo šta su njihova prava. U toj stihiji najgore prolaze građani “, kaže Boljević.

“Vijesti” u Agenciji nijesu uspjele da dobiju zvaničnu informaciju zašto je došlo do ovolikog smanjenja broja korisnika mobilne telefonije na prelazu između dvije godine.

Na pitanja poslata prije nekiloko dana, niko iz EKIP-a nije odgovorio. Takođe, na telefonske pozive nije odgovarao ni izvršni dikrektor Agencije Zoran Sekulić.

Bonus video: