Gardeto: Odajem počast novinarima koji i dalje imaju volje da istražuju

Prema njegovim riječima, Crna Gora je napredovala u proteklih nekoliko godina, ali je pred njom mnogo posla
0 komentar(a)
Žan Šarl Gareto, Foto: Luka Zeković
Žan Šarl Gareto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2012. 13:48h

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto ocijenio je da su napadi na novinare u Crnoj Gori skandalozni i sramni.

"Novinari istraživači su mete napada i agresije. Sa velikim žaljenjem sam primio informaciju da je novinarka "Vijesti" Olivera Lakić žrtva agresije. Smatram da je to apsolutno neprimjereno i apelujem na vlasti da slučaj što brže istraže, nađu, procesuiraju i kazne počinioca", kazao je Gardeto.

On je istakao da novinari imaju važnu ulogu u demokratizaciji društva.

"Zbog toga odajem počast novinarima koji i dalje imaju volje da istražuju i informišu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je napredovala u proteklih nekoliko godina, ali je pred njom mnogo posla.

"Pored napora kad je u pitanju situacija u kojoj su mediji, naophodno je da se postigne nezavisnost i depolitizacija pravosudnog sistema i to kroz usvajanje amandmana na Ustav. Iako su usvojeni zakoni, nema opipljivih rezultata kad je u pitanju borba protiv korupcije, pranja novaca i konflikta interesa. Korupcija postoji i u biznisu, ali i među političarima, sudijama i tužiocima. Treba da se pokrenu istrage i ti slučajevi dovedu do kraja", smatra Gardeto.

Prema njegovom mišljenju, u Crnoj Gori je izražen problem diskriminacije, posebno prema LGBT populaciji, a neophodno je uložiti napor da se pomogne raseljenima da ostanu u zemlji.

Gardeto je kazao da su ga mnogi predstavnici partija na vlasti pitali da li će junski izvještaj o monitoringu Crne Gore biti i posljednji, s obzirom na to da mu ističe mandat.

"Volio bih da je tako, ali još uvijek ne mogu govoriti o prestanku monitoringa", rekao je Gardeto.

Izvještaj će 31. maja biti predstavljen Komitetu za monitoring, a krajem juna Parlamentarnoj skupštini SE.

Bonus video: