8. mart: Poklonima žene guraju iza šporeta

8. martu treba vratiti značaj i značenje kao političkom prazniku: antifašističkom, antinacionalističkom, antiklerikalističkom, kaže Ljupka Kovačević
136 pregleda 0 komentar(a)
8.mart. zene, Foto: Vesko Belojević
8.mart. zene, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.03.2012. 00:58h

Žene su najveće žrtve crnogorske stvarnosti. Predstavljene kao “slabiji pol”, doživljene kroz tradicionalno poimanje podjele uloga i značaja, one su gurnute na marginu kao najbrojnija nevidljiva populacija, dok je 8. mart pretvoren u grotesknu svetkovinu obilježavanja neravnopravnosti.

To je stav vodećih aktivistkinja i aktivista ženskih nevladinih organizacija koji su izrazili revolt zbog potrebe, kako su kazali, sada već više generacija vlasti da od javno proklamovanih politika ravnopravnosti pravi dekor, dok se s druge strane guraju pod tepih ozbiljni problemi sa kojima se žene svakodnevno susrijeću.

Prema posljednjim podacima MONSTAT-a, u svim dobnim grupama u polnoj strukturi većinu zaposlenih čine muškarci i to 55 odsto za dobne grupe do 49 godina, odnosno 66 odsto za dobne grupe preko 65 godina starosti.

  • Zaposlenih muškaraca od 15 do 29 godina je 20.978, a žena 17.044
  • U dobu od 30 do 49 godina zaposlenih muškaraca je 51.754, a žena 42.917
  • Od 50 do 64 godine zaposlenih muškaraca je 24.750, a žena 16.202
  • Od 65 i više godina radnih muškaraca je 985, a žena 514

Ljiljana Raičević: Neću da budem Krivokapićev dekor

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kazala je kako je odbila poziv predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da dođe na otvoreno zasjedanje u zgradu parlamenta i da u predviđena dva minuta postavi unaprijed poslato pitanje:

"Neoliberalna politika je ideološka floskula za beskrupulozno uništavanje društvenih i prirodnih resursa"
“To je odnos zvaničnih institucija prema ženskom pitanju – da se unaprijed obavijeste, onda oni demokrtaski odgovore... Odbijam da budem Krivokapićev dekor”.

Za direktoricu ANIME Ljupku Kovačević, značajni problem leži u saradnji civilnog sektora i izvršne vlasti:

“Od kada smo javno progovorile o manipulacijama koje se odnose na sprovođenje rodnih politika (kašnjenje sa CEDAW izvještajem, loš zakon o rodnoj ravnopravnosti, još lošiji NAP koji ističe a nije se ni trećina sprovela, nepostojanje LAP-ova ), isključuju nas iz javnog prostora”.

U Crnoj Gori, tvrdi Kovačević, neoliberalna politika je ideološka floskula za beskrupulozno uništavanje društvenih i prirodnih resursa: “8. martu treba vratiti značaj i značenje kao političkom prazniku: antifašističkom, antinacionalističkom, antiklerikalističkom prazniku za socijalnu pravdu, razvoj mira i ravnopravnost”.

Bonus video: