Radnici Boksita: Ako nas država izda, o jadu će se zabaviti

Dragan Dubljević, povjerenik površinskog kopa Zagrad, kazao je da će radnici i pored činjenice da nisu primili plate krenuti sa poslom
0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Boksiti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2012. 15:27h

Samostalni Sindikat nikšićkih Rudnika boksita pozvao je Vladu i sve državne institucije da im pomognu da se prevaziđu problemi u tom preduzeću kako se oni ne bi „pozabavili njima“.

„Upozoravam državne institucije i sve one što mogu da nam pomognu da se pozabave Rudnicima boksita da se mi ne bi pozabavili njima. Odustali smo od štrajkova i protesta zbog interesa firme i radnika jer se bojima da bi nam na taj način propao ugovor sa Hrvatima oko isporuke rude, kao i posao radnika Sektora Građevine u tunelu Tifran kod Berana. Međutim, štrajk je samo odložen što ne znači da do njega neće doći. Onoga momenta kada nam država okrene leđa, jer je poslodavac to već uradio, pozvaćemo sve radnike na proteste i o crnom će se jadu zabaviti Crna Gora od nas“, poručio je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović na danas održanoj konferenciji za novinare.

Bojanović je demantovao optužbe trojice jamskih povjerenika da on i Sindikat rade sve kako bi uništili kompaniju i doveli je do stečaja

„Radnici Rudnika boksita nisu krivi što je ruda prodata na časnu riječ. Greška je poslodavca što nije tražio garancije banke a države što nije uradila kontrolu i tražimo da se to ispravi“, kazao je Bojanović.

Dragan Dubljević, povjerenik površinskog kopa Zagrad, kazao je da će radnici i pored činjenice da nisu primili plate krenuti sa poslom.

„Izvršni direktor Boksita kazao nam je da je proizvodnja na kopu Zagrad izvjesna u ponedjeljak ali da traži saglasnost od nas radnika da ga podržimo u tome i da krenemo na posao iako plate nisu izvjesne. Obećali smo mu da ćemo to uraditi ali samo iz razloga da bi pojedinim ljudima ’izbili’ iz rukava adute oko stečaja. I radnici Sektora građevine su odlučili da će ići na tunel Tifran. To sve činimo da sačuvamo firmu jer kada radimo imamo šansu da preživimo“, kazao je Dubljević.

Bojanović je demantovao optužbe trojice jamskih povjerenika da on i Sindikat rade sve kako bi uništili kompaniju i doveli je do stečaja.

„Mi smo protiv stečaja i svega onoga što nije u interesu radnika i za to ćemo se boriti svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Optužbe naših kolega su neistinite i iza njih vjerovatno neko stoji i ruši jedinstvo radnika.

Bonus video: