MANS poručio građanima da se ne plaše: Ne mogu uhapsiti sve

Jokanoviću nikada nijesu saopšteni razlozi zbog kojih je priveden u stanicu policije, što su njeni službenici morali uraditi odmah
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 08:14h

Zloupotreba državnih institucija u cilju zastrašivanja građana su metode za koje smo vjerovali da su daleko iza nas, a naročito je zabrinjavajuća činjenica da se za to koriste upravo one institucije koje građanima treba da obezbijede sigurnost i u koje svi treba da imamo najviše povjerenja - navodi se u jučerašnjem saopštenju MANS-a.

U saopštenju se podsjeća da su dan nakon što je u podgoričkom lokalu "Mint" organizovana žurka podrške martovskim protestima a uoči predstojeće aukcije slika na kojoj će biti prikupljana sredstva za prevoz građana na protest, službenici “Uprave policije organizovali takozvanu raciju, koja je za rezultat imala teško kršenje ljudskih prava vlasnika ovog lokala Sava Jokanovića i maltretiranje ostalog osoblja i gostiju”.

Racija u lokalu “Mint” i nekolko drugih lokala obavljena je u noći između subote i nedjelje, a druženje na kojem je MANS prikupljao novac za prevoz građana na proteste dan ranije.

“Ono što je već sada nesporno jeste da su službenici u slučaju privođenja Jokanovića postupali nezakonito i prekoračili službena ovlašćenja. Osim primjene brutalne sile kao najočiglednijeg kršenja ljudskih prava, službenici uprave policije su prekršili čitav niz članova Zakona o prekršajima kojima se propisuje procedura i uslovi pod kojima se neko lice može lišiti slobode.

Jokanoviću nikada nijesu saopšteni razlozi zbog kojih je priveden u stanicu policije, što su njeni službenici morali uraditi odmah, a ne dva dana nakon toga i to putem saopštenja za medije”, navodi MANS, dodajući da se u saopštenju policije navodi i da su raciju sproveli na osnovu ''saznanja da se tamo nalazi višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela koji kod sebe ima revolver''.

Čak i da su imali ova saznanja, to je jedino bio razlog za preduzimanje radnji prema tom licu, a nikako za maltretiranje i kršenje osnovnih ljudskih prava Jokanovića i drugih lica.

Individualizovati krivicu

“Želimo da vjerujemo da posljednja 'akcija' policije u lokalu 'Mint' ne predstavlja direktnu reakciju na namjeru pojedinaca da podrže organizaciju martovskih protesta. U tom smislu MANS još jednom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da sprovede hitnu istragu kako bi se individualizovala krivica za fizički napad na vlasnika Sava Jokanovića i maltretiranje osoblja i gostiju lokala 'Mint'.

Svima onima koji već danas možda planiraju neki novi oblik pritiska poručujemo da niko od nas neće ostati sam i bez podrške, jer svakako mogu uhapsiti, maltretirati ili otpustiti jednog, ali sigurno ne mogu sve nas

Očekujemo da će ministar Brajović javno saopštiti po čijem nalogu su službenici policije maltretirali osoblje 'Minta', kao i šta će konkretno preduzeti kako se slična praksa ophođenja prema građanima ne bi ponovila”, navodi se u saopštenju i dodaje da je podrška organizaciji martovskog protesta svakim danom sve snažnija, tako da ih pritisci neće pokolebati i odvratiti od namjere da nastave da ukazuju na goruće probleme.

“MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija će stati iza svakog pojedinca koji bude predmet represije državnih organa samo zato što pomaže organizaciju protesta. Svima onima koji već danas možda planiraju neki novi oblik pritiska poručujemo da niko od nas neće ostati sam i bez podrške, jer svakako mogu uhapsiti, maltretirati ili otpustiti jednog, ali sigurno ne mogu sve nas”, saopštio je MANS.

MANS, sindikat i studenti nastavljaju sa organizacijom martovskih protesta i prikupljanja sredstva za prevoz građana sa sjevera, a večeras će se u lokalu "Mint" organizovati aukcija slika umjetnika koji su se odrekli prihoda kako bi što više građana učestvovalo u martovskom protestu.

GA: Sankcije za prekomjernu silu

I Građanska alijansa poziva nadležne državne institucije, prije svega Tužilaštvo, da sprovedu hitnu istragu i ispitaju navode o prekoračenjima službenika policije u policijskoj raciji u noći između subote i nedjelje i utvrde da li je ova akcija motivisana da bi se izvršio pritisak na one koji pomažu organizaciji građanskih protesta.

“Neophodno je utvrditi postupanja službenika prema menadžeru lokala 'Mint' Savu Jokanoviću, a sve one službenike za koje se utvrdi da su prekomjerno upotrijebili silu srazmjerno sankcionisati - navodi se u jučerašnjem saopštenju koje je potpisao Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u NVO Građanska alijansa (GA).

Ukoliko se ovi navodi potvrde kao tačni, onda je to skandal koji bi trebalo da zabrine i samu Vladu, Skupštinu, druge institucije ali i svakog građanina u Crnoj Gori

“Ono što nadležne državne institucije prije svega treba da urade jeste da rasvijetle da li je u konkretnom slučaju policija zloupotrijebljena za gušenje, pritiske i sijanje straha protiv građana i građanki koji organizuju mirne proteste zbog teške socijalne situacije.

Ukoliko se ovi navodi potvrde kao tačni, onda je to skandal koji bi trebalo da zabrine i samu Vladu, Skupštinu, druge institucije ali i svakog građanina u Crnoj Gori“, navodi se u jučerašnjem saopštenju GA i dodaje da su za taj događaj međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava već pokazale interesovanje.

“GA će svoje partnere obavijestiti o postupanju nadležnih državnih institucija. GA očekuje da se na konkretnom slučaju pokažu reformski kapaciteti, prije svega direktora policije, tako što će sve one za koje se utvrdi da su ovakvu naredbu izdali kako bi zastrašili i izvršili pritisak i zloupotrijebili policiju izopštiti, čime će pokazati da ima namjeru da depolitizuje policiju.

Građanska alijansa će pratiti postupanja nadležnih državnih institucija, a sa nekima od njih je već uspostavila komunikaciju u cilju informisanja o rezultatima sprovedenih provjera“, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: