Tuže Opštinu jer im je ubijen kućni ljubimac

Glavni administrator Opštine Plav Adem Miljuš kazao je da Opština nema veze sa akcijom odstrela pasa
132 pregleda 0 komentar(a)
psi lutalice Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
psi lutalice Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 07.03.2012. 02:28h

Revoltiran akcijom ubijanja pasa koja se za vikend dogodila u Gusinju, Adel Omeragić kojem je tom prilikom stradao kućni ljubimac njegovog ujaka, najavio je tužbu protiv Opštine Plav, jer je, prema njegovim informacijama, Opština nalogodavac pomenute akcije.

"U Gusinju je u subotu oko osam časova izvedena akcija ubijanja pasa lutalica. U akciji je prema mojim saznanjima učestvovalo osam lovaca iz Lovačkog društva "Maka Karanfil" iz Gusinja, koji su najvjerovatnije po naredbi Opštine Plav dobili zadatak, da sve lutalice potamane tog dana. Tog jutra je, nažalost, ubijen i kućni ljubimac mojeg ujaka, koji se igrao ispred kuće, ali je završio kao i ostali psi lutalice", kazao je Omeragić.

On tvrdi da je pas imao ogrlicu oko vrata, ali da je nakon što je ubijen ogrlica nestala.

"Pas je imao ogrlicu, što znači da nije lutalica, već kućni ljubimac. Lovac koji je ubio psa je nakon te egzekucije skinuo ogrlicu, tako da izgleda, kao da je pas zaista bio lutalica", kazao je Omeragić.

Predsjednik Lovačke organizacije "Maja Karanfil" Srđan Pavićević, kazao je "Vijestima", da o pomenutoj akciji nije bio obaviješten

"S obzirom da je na snazi Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, pitam se otkud organizatoru pravo da vrši ovu protivzakonitu radnju. Ovaj zakon Skupština Crne Gore je usvojila 2008. te je ista dala preporuku opštinama da u roku od dvije godine od usvajanja zakona, moraju obezbijediti azil za pse lutalice. Međutim, Opština Plav izgleda prkosi zakonima ove zemlje, tako da osim što nije obezbijedila azil, dozvoljava ili organizuje ovakve akcije, što je još veći prekršaj. Mi smo već angažovali advokata, tako da ćemo podnijeti krivičnu prijavu, jer ovo je drugi kućni ljubimac moje porodice, koji na ovakav način strada", kazao je Omeragić.

Lovci i Opština ne znaju ko je pucao

Predsjednik Lovačke organizacije "Maja Karanfil" Srđan Pavićević, kazao je "Vijestima", da o pomenutoj akciji nije bio obaviješten.

"Nas niko nije obavijestio ni o čemu i nikakve veze nemamo sa tim", kazao je Pavićević.

Glavni administrator Opštine Plav Adem Miljuš kazao je da Opština nema veze sa pomenutom akcijom, te dodao, da je svaki vlasnik dužan, da bude prisutan uz svog kućnog ljubimca.

"Vlasnik psa je dužan da bude sa svojim kućnim ljubimcem, kada ide u šetnju, odnosno, kada pušta psa. Pas bi po zakonu morao da ima i odgovarajuću masku, a gazda obavezno mora biti uz njega, a ne da ga pušta samog. Što se tiče odstrijela, to su pojedinačni slučajevi, a ko je pucao mi ne znamo. Opština nema veze sa tim. Nama svakodnevno pristižu zahtjevi od građana, da se pojavio veliki broj pasa lutalica, međutim, skroman budžet nam ne pruža mogućnost rješavanja ovog problema, jer ni bogatije opštine od naše nemaju azile za pse", kazao je Miljuš.

Bonus video: