Đurović: U CANU dobrodošli svi koji ispunjavaju uslove

„Ovo nije moja akademija da ja odlučujem, akademije nijesu preduzeća i ja nijesam direktor, sve u zakonu piše"
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 12:37h

U Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti (CANU) su dobrodošli svi koji ispunjavaju zakonske uslove, rekao je predsjednik te institucije, Momir Đurović.Upitan koliko je članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) do sada predalo dokumenta za proceduru prelaska u CANU, Đurović je novinarima kazao da je za sada „sve to još neizvjesno“.„Zakon još nije objavljen u službenom listu. Kada zakon stupi na snagu, sve će biti izvjesno“, naveo je on.Đurović je dodao da CANU nije njegova akademija pa da on odlučuje o tim pitanjima.

„Ovo nije moja akademija da ja odlučujem, akademije nijesu preduzeća i ja nijesam direktor, sve u zakonu piše. Svako je dobrodošao ko zadovolji zakonske odredbe, ništa više ne mogu reći“, zaključio je on.

Skupština je krajem februara usvojila Zakon o CANU, kojim se DANU ukida, a njeni predstavnici, prema određenoj proceduri, mogu postati članovi državne akademije.

„Zvanje redovnog, vanrednog, odnosno inostranog člana CANU stiču redovni, vanredni i dopisni članovi DANU koji su to zvanje stekli do 1. septembra. 2011. godine”, kaže se u Zakonu. Navodi se da se članstvo verifikuje na posebnoj sjednici Skupštine Akademije, koja će se održati u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona.Predlog za verifikaciju članstva u CANU sadrži saglasnost kandidata, njegovu biografiju, bibliografiju radova i dokaz o izboru za člana DANU.

Galerija

Bonus video: