Nijedna porodilja se nije žalila zaštitniku prava pacijenata u KC-u

Pacijentkinja: Ako žena vrišti i ako se pogubi, ljekari su tu da je savjetuju kako da se ponaša, da ne ugrozi sebe i bebu, a ne da viču na nju, i da se čuju komentari tipa 'Nisi se drala prije devet mjeseci'
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 19:02h

Zaštitnik prava pacijenata u Kliničkom centru Crnu Gore dr Momčilo Jovović kazao je da mu se nijedna porodilja u prošloj godini nije žalila na tretnman u porodilištu KC-a.

Jovović je gostujući u Jutarnjem programu TV Vijesti kazao da je u proteklih 14 mjeseci primio tri pritužbe pacijentkinja koje su bile nezadovoljne pruženim ginekološkim uslugama.

"U toku 2011. godine nije bio nijedan prigovor porodilja u dijelu pružene usluge ili kvaliteta pružene usluge. Kada sam prelistao sve prigovore iz prošle godine i ova dva mjeseca 2012, našao sam samo tri pacijentkinje koje su bile nezadoboljne, od čega je jedna pacijentkinja smatrala da nije dobila adekvatnu zaštitu, što se kasnije ispostavilo pogrešno, i čija rodbina se kasnije izvinjavala. Druga pacijentkinja je smatrala da treba da dobije operaiju, konzilijum ginekologa je mislio suprotno i kod nje se javilo nezadovoljstvo. Treći slučaj je vrlo kompleksan i mislim da će on dobiti epilog na sudu", kazao je Jovović.

"Nijesi se tako drala..."

U međuvremenu stižu nove pritužbe pacijentkinja na račun stanja i odnosa zdravstvenih radnika prema porodiljama.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

"Nema svaka žena jednak prag bola... Ako žena vrišti i ako se pogubi, ljekari su tu da je savjetuju kako da se ponaša, da ne ugrozi sebe i bebu, a ne da viču na nju, i da se čuju komentari tipa 'Nisi se drala prije devet mjeseci'", ispričala je za TV Vijesti jedna od nezadovoljnih pacijentkinja.

Sa druge strane, načelnica porodilišta KC Snežana Crnogorac najavljuje adaptaciju porodilišta i kaže da je cijeli njen tim prevashodno okrenut ka zdravlju porodilje i njenog djeteta.

"Možda ponekad riječ koja je upotrijebljena kako bi pacijentkinja bolje sarađivala ima sasvim drugo značenje. Ukoliko je tako, ja se izvinjavam svim ženama koje su ponijele takvo mišljenje ali odgovorno tvrdim da ekipe u našem porodilištu da budu na strani žene koja se porađa. Naš zadatak je da oboje izađu zdravi i da novorođenče bude spremno za novi život", rekla je Crnogorac.

Bonus video: