Direktor ZIKS-a nije dostavio snimak na kojem se vidi da li je bilo torture

Zatvorenici smatraju da zbog haotičnog stanja koje su tog dana izazvali službenici, uprava nikada neće prikazati snimak jer bi se javnost zgrozila
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 05:14h

Istina o tome da li je jedan od zatvorenika spuškog zatvora tokom posljednjeg štrajka glađu pretučen prije prebacivanja u bjelopoljski zatvor ni nakon mjesec nije isplivala na vidjelo.

Na nedavnoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode crnogorski ombudsman Šućko Baković kazao je da još nije dobio snimke iz zatvora na osnovu kojih bi utvrdio da li su pojedini zatvorenici bili maltretirani i tražio da uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija objasni zašto su pojedini zatvorenici, sa kojima je razgovarao početkom februara, premješteni u druge zatvore.

Direktor ZIKS-a Milan Radović nakon toga kazao je "Vijestima" da je iznenađen Bakovićevim pominjanjem rada u negativnom kontekstu. On je kazao i da je Bakovića obavijestio da snimci nisu poslati zbog tehničkih problema.

"Mi smo na ombusmanov zahtjev odgovorili pisanim putem i pojasnili mu sve, sa izjavama i dokumentacijiom. Zastarjela nam je tehnika, a tih dana je bilo nestanka struje pa smo sitem prebacivali na agregat. Zbog toga nemamo sačuvan snimak", kazao je Radović tada.

Ova izjava ne poklapa se sa odgovorom koji su "Vijesti" dobile od službe za odnose sa javnošću ZIKS-a samo tri dana prije Radovićevog pojašnjena da je tehnika zastarjela.

Izvor "Vijesti" iz ZIKS-a kazao je da nestanak struje ne bi onemogućio rad video nadzora kao ni čuvanje snimaka jer se one u takvim situacijama napajaju sa posebnog uređaja

"Tokom prošle godine intenzivno se radilo na postavljanju naprednog video nadzora, uključujući kontrolne sobe i spoljašnji video nadzor, a sve u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu i Zakonom, što je dalo odlične rezultate u bezbjednosti osuđenih i pritvorenih lica u ZIKS-u", odgovoreno je iz ZIKS-a.

Od njih nije stiglo pojašnjenje kako je moguće da je napredni video nadzor postavljen prije godinu zastario i da li će tražiti objašnjenje od onih koji su instalirali tako lošu opremu i koliko je ZIKS koštala ta investicija?

Iz te ustanove nije ni odgovoreno na pitanje u kojim terminima u periodu dok su zatvorenici štrajkovali glađu je ZIKS imao probleme sa strujom.

"Vijesti" su pisale o prekidu u napajanju električnom energijom koji je 12. februara trajao nekoliko sati, a zatvorenik koji je u Bjelom Polju potvrdio ombdusmanu Bakoviću da je udaran prema informacijam “Vijesti” udaran je 8. februara neposredno prije nego je odveden iz spuškog zatvora. Tog dana u ZIKS-u nije bio nijedan prekid napajanja električnom energijom, potvrdilo je “Vijestima” nekoliko sagovornika.

Zatvorenici smatraju da zbog haotičnog stanja koje su tog dana izazvali službenici, uprava nikada neće prikazati snimak jer bi se javnost zgrozila nad svim što su oni tog dana radili.

Izvor "Vijesti" iz ZIKS-a kazao je da nestanak struje ne bi onemogućio rad video nadzora kao ni čuvanje snimaka jer se one u takvim situacijama napajaju sa posebnog uređaja.

Galerija

Bonus video: