MANS: Policija maltretirala menadžera Minta zbog podrške protestima

Ćalović je pojasnila da su policijski službenici prilikom racije u Mintu višestruko prekoračili ovlašćenja i grubo kršili osnovna ljudskih prava.
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 16:43h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da spriječi pokušaje zastrašivanja pojedinaca koji podržavaju organizaciju građanskih protesta.

Iz te nevladine organizacije je saopšteno da je policija maltretirala Sava Jokanovića, menadžera lokala Mint, u kojem je protekle sedmice organizovana studentska žurka sa ciljem prikupljanja novca za prevoz građana na protest.

Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović je zbog toga poslala pismo Brajoviću, u kojem je ocijenila da maltretiranje Jokanovića predstavlja “klasični revanšizam i pokušaj zastrašivanja pojedinaca koji podržavaju organizaciju građanskih protesta”.

Ona je podsjetila da će, pored studentske žurke, u lokalu Mint biti održana i aukcija slika crnogorskih umjetnika, koji su se odrekli materijalne koristi i svoja djela ustupili u cilju prikupljanja sredstava za prevoz građana na protest.

“Iz tog razloga i smatramo da ono što se dogodilo mladom Savu Jokanoviću, menadžeru lokala, predstavlja klasični pokušaj zastrašivanja i pritiska na sve koji podržavaju organizaciju protesta”, kaže se u pismu Ćalovićke u koje je agencija MINA imala uvid.

Prema njenim riječima, MANS vjeruje da niko nema prava, a posebno ne predstavnik Uprave policije, da maltretira pojedince i vrši pritiske koji se mogu protumačiti kao neka vrsta političkog obračuna, zbog čega očekuju reakciju Brajovića.Ćalović je pojasnila da su policijski službenici prilikom racije u Mintu višestruko prekoračili ovlašćenja i grubo kršili osnovna ljudskih prava.

“Policijski službenici ušli su u lokal i zatim bez povoda počeli sa primjenom fizičke sile prema gostima, pa su tom prilikom bez osnova i povoda lišili slobode Jokanović Sava"

“Policijski službenici ušli su u lokal i zatim bez povoda počeli sa primjenom fizičke sile prema gostima, pa su tom prilikom bez osnova i povoda lišili slobode Jokanović Sava, menadžera lokala, prema kome je više službenika policije primijenilo silu udarajući mu šamare”, precizirala je ona.

Ćalović je dodala da Jokanoviću nakon dovođenja u prostorije Uprave policije, kao ni prilikom samog hapšenja, nije saopšten razlog za takav postupak. “Nijesu mu pročitana prava koja imaju po odredbi člana pet Zakona o krivičnom postupku i nije mu omogućeno da kontaktira bilo koga”.

“Nezakonitim lišenjem slobode i nezakonitim zadržavanjem, službenici policije su prekoračili službena ovlašćenja i ovom licu su prekršana osnovna ljudska prava. Stoga vam dostavljamo ovu prijavu i zahtjevamo da u najkraćem mogućem roku preduzmete radnje iz okruga vaših zakonskih ovlašćenje i da preduzmete mjere prema svim odgovornim licima”, zaključuje se u pismu Brajoviću.

Galerija

Bonus video: