Komisija da ispita kolika je realna potrošnja vode u Podgorici

"Najveći problem sa visokim računima je u stambenim zgradama koje imaju zajednički vodomjer. Tu je dug potrošača, oko 93 odsto ukupnog duga u stambenom sektoru", kazala je Popović
197 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod zgrada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vodovod zgrada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2012. 16:51h

Odbornici Socijalističke narodne partije u Skupštini Glavnog grada zatražiće na sjednici Skupštine 13. marta, tokom rasprave o Programu rada JP "Vodovod i kanalizacija" za 2012. da se formira nezavisna komisija koja će utvrditi kolika je realna potrošnja vode po članu domaćinstva.

Odbornica SNP-a Zdenka Popović kazala je da bi se prema potrošnji koju bi utvrdila pomenuta komisija naplaćivala voda po stambenim zgradama sa zajedničkim vodomjerom ili bi preostala mogućnost da "Vodovod" o svom trošku ugradi vodomjere na daljinsko očitavanje, tako da bi građani plaćali samo onoliko koliko je potrošeno.

"Svjedoci smo da već nekoliko mjeseci građanima Podgorice stižu izuzetno visoki računi za vodu. Očigledno je da se preduzeće "Vodovod i kanalizacija" suočava sa velikim problemom, jer, po svoj prilici, imaju velike tehničke i administrativne gubitke, a vjerovatno i nelegalnu potrošnju vode", kazala je Popović.

"Vodovod", prema njenim riječima, godinama ne ulaže u vodovodnu mrežu, a cijevi su stare i po 50 godina.

Popović je kazala da su im se zbog visokih računa za vodu obraćali građani iz centra grada, gdje je taj problem najizraženiji, jer su zgrade stare i po 50 godina

"Sve se to prebija preko računa redovnih platiša. Najveći problem sa visokim računima je u stambenim zgradama koje imaju zajednički vodomjer. Tu je dug potrošača, prema priznanju menadžmenta "Vodovoda", oko 93 odsto ukupnog duga u stambenom sektoru", kazala je Popović.

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija", kako je navedeno u Programu rada za tekuću godinu, u najvećem dijelu svoje poslovanje finansira iz sopstvenih sredstava, ostvarenih prodajom usluga iz domena svoje djelatnosti.

"Ukupno planirani sopstveni prihodi preduzeća za 2012. godinu iznose 11.798.528 eura i čine ih prihod od prodaje vode i usluga na odvođenju otpadnih voda u iznosu od 11.648.528 i prihod od dopunske djelatnosti u iznosu od 800.000 eura", piše u Programu.

Pored sopstvenih izvora, za finansiranje poslovanja, preduzeće će iz budžeta Glavnog grada za 2012. godinu obezbijediti 150.000 eura za održavanje ulične mreže i kolektora atmosferske kanalizacije i 200.000 za izgradnju seoskih vodovoda.

Iz istog budžeta su za izvođenje fekalne kanalizacije u naselju Murtovina i vodosnabdijevanja u naselju Zagorič, GO Tuzi i GO Golubovci namijenjena 3.470.125 eura.

Stare zgrade problem

Popović je kazala da su im se zbog visokih računa za vodu obraćali građani iz centra grada, gdje je taj problem najizraženiji, jer su zgrade stare i po 50 godina.

"U tim zgradama sa tako starim cijevima je logično da se negdje gubi voda. Međutim, “Vodovod” ne želi da te svoje tehničke gubitke sam plaća, te ih prebija na račun platiša", kazala je ona.

Prema njenim riječima, zajednički vodomjeri su tekovina socijalizma, a u Evropi odavno ne postoji sistem kontrole i obračuna vode, koji se koristi kod nas.

Bonus video: