Bivši supružnici se najčešće spore oko imovine

U Crnoj Gori ima 10.328 razvedenih žena, od čega ih je najviše u starosnoj dobi od 40 do 49 godina, dok je 5941 razvedeni muškarac
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 09:30h

Sklapanje braka je glavni razlog za razvod, našalio se jedan gospodin kada su ga u sudu pitali zašto je odlučio da raskine bračnu zajednicu u kojoj je bio više decenija. Kada već dođe „voda do poda“, vrlo malo ljudi zna koja su im prava i obaveze pri razvodu, ali i nakon zvaničnog prekida braka.

Porodični zakon dosta detaljno reguliše ovu oblast. Prvi korak u tom postupku je podnošenje tužbe za razvod braka, nakon čega supružnici idu na medijaciju, odnosno pokušaj mirenja. Ukoliko to ne uspije, nastavlja se postupak po tužbi, nakon čega se supružnici razvode sporazumno ili po odluci suda. Kada muž podnese tužbu za razvod braka obično je razlog preljuba žene, dok pripadnice ljepšeg pola najčešće imaju mnogo više razloga za prekid bračne zajednice.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Crnoj Gori ima 10.328 razvedenih žena, od čega ih je najviše u starosnoj dobi od 40 do 49 godina (2.753), a 5941 razvedeni muškarac, najviše u starosnoj dobi od 50 do 59 godina (1.767).

Iz razgovora sa više sudija podgoričkog Osnovnog suda, u kojem se i raskida najveći broj brakova u Crnoj Gori, zaključili smo da je upravo podjela imovine osnovni razlog zbog koga se dosta bračnih zajednica ne raskine sporazumno.

Advokatica Azra Jasavić ističe da se podjela zajedničke imovine, može tražiti i za vrijeme braka, i poslije njegovog prestanka. Ona objašnjava da, ukoliko se ne postigne dogovor oko podjele imovine, ona se obično dijeli na jednake djelove i to ona imovina koju su bračni drugovi stekli radom u toku trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: