Od najavljivanih kula, tornjeva i hotela ostale samo slike

"Abramovič želi Valdanos”, “Šeici u trci za Velikom plažom“ “Rotšild mjerka zemljište uz Moraču”. Ovakvi novinski naslovi nijesu bili rijetkost prije nekoliko godina
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 17:05h

Abramovič želi Valdanos”, “Šeici u trci za Velikom plažom“ “Rotšild mjerka zemljište uz Moraču”.

Ovakvi novinski naslovi nijesu bili rijetkost prije samo nekoliko godina, u doba kad je vlast građanima pokušavala da “proda” priču o novom Monte Karlu, dogmu po kojoj je Crna Gora predodređena da postane “elitna turistička destinacija” i ništa je, pa ni opljačkana i razorena privreda, upropašteni industrijski pogoni i zabrinjavajući trgovinski deficit, ne može spriječiti u tom naumu.

Onda su investitori, jednostavno, nestali.

Ostale su, da svjedoče o tom “zlatnom vremenu”, brojne kompjuterske animacije, slike svijetle budućnosti koju nijesmo dočekali.

Trigranit

Sve je počelo negdje 2007. godine. Nakon što su prvi strani investitori na primorju isplatili ozbiljnije sume za kupovinu zemljišta, počelo je da se priča i o velikim državnim projektima. Prva je na udaru bila Velika plaža. Na 12 kilometara ulcinjskog pijeska trebalo je da iznikne, kako su tada vlastodršci i investitori govorili ,,evropski odgovor na Dubai".

Tender je zvanično otvoren sredinom 2008, a pominjalo se da su u igri najmanje tri prestižne svjetske kompanije, pa se licitiralo i imenima velikih hotelskih lanaca koji bi se tu mogli naći... Nekako najuporniji bio je mađarski Trigranit, iza koga stoji jedan od članova čuvene američke porodice Rotšild, kao i kanadski milijarder Piter Mank.

Kompjuterska animacija mogla se vidjeti u svim medijima i oduzimala je dah mnogim malograđanima koji su htjeli da vide Dubai u svom komšiluku kad već nemaju novca za kartu do Dubai

Trigranit se uskoro pojavio sa projektom, kojim je bila predviđena izgradnja hotelsko-turističkog naselja sa apartmanima, restoranima, barovima, bazenima i sličnim sadržajima. Posebnu atrakciju trebalo je da predstavljaju dva hotela u dvije staklene kule-bliznakinje. Kompjuterska animacija mogla se vidjeti u svim medijima i oduzimala je dah mnogim malograđanima koji su htjeli da vide Dubai u svom komšiluku kad već nemaju novca za kartu do Dubai.

Tender je par godina i pokušaja kasnije poništen, a projekat je ostavljen “za neka bolja vremena”.

I danas bez opere

Ista kompanija je, međutim, trebalo da gradi i u Podgorici. Pompezno je najavljivano da će Opština ponuditi na tenderu zemljište u blizini mosta Milenijum, na kome bi trebalo da se izgradi kompleks koji će sadržati hotele, tržni centar, pa čak i zgradu opere.

Kasnije je direktor “Trigranita” Džordž Bobvoš objašnjavao da su uslovi tendera nepovoljni, te da slično zemljište u Zagrebu ili Ljubljani košta mnogo manje. Tender za izgradnju Milenijum siti centra, čija se vrijednost procjenjivala na 250 miliona eura, propao je. Podgorica ni danas nema operu.

Na tabli pored gradilišta koja je postavljena 7. decembra 2009. godine piše da je rok završetka radova 28. februar 2012. godine

Da je po planu, ekskluzivni hotelski kompleks „Bolići”, za koji je prvi put kamen-temeljac položen još 2006. godine, i u koji bi trebalo uložiti oko 125 miliona eura, bio bi već otvoren.

Na tabli pored gradilišta koja je postavljena 7. decembra 2009. godine piše da je rok završetka radova 28. februar 2012. godine. Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", Glavni grad želi da raskine ugovor sa kompanijom "Bolići" jer je očigledno da su italijanski biznismeni probili sve rokove oko početka izgradnje hotela.

Kao potencijalni investitor izgradnje hotela pominje se konzorcijum firmi sa kojima je povezan počasni generalni konzul Crne Gore u Libanu dr Marvan Pol Kebe.

Buljarica

Vjerovatno najveća cifra kojom se operisalo bila je “namijenjena” za lijepu uvalu Buljarica, negdje na pola puta od Bara do Budve. Mirna i nekako zaboravljena uvala koja je nekada bila poznata po atraktivnom auto-kampu takođe je dospjela na naslovne strane 2008. godine.

"Prostornim planom opštine Budva Buljarica je predviđena za izgradnju novog kompleksa sa oko 12,5 hiljada turističkih kreveta, od čega oko 10 hiljada u luksuznim objektima.

U lokalnoj samoupravi smatraju da je dobro što se Buljarica do sada nije urbanizovala, jer se tek sada pojavljuju zainteresovani prestižni svjetski investitori, poput najbogatijih ruskih investitora kao što su Roman Abramovič, Miraks grupa, investitori iz arapskih zemalja - kazao je tada ondašnji potpredsjednik, danas predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.

I bi investitor.

"Predstavnici francuske kompanije „Finansijer Imobilijer" boravili su proteklih dana u Budvi i razgovarali sa predstavnicima opštinskih vlasti o izgradnji turističkog kompleksa u Buljarici, u blizini Petrovca. Francuska kompanija je izrazila spremnost da uloži čak 12,5 milijardi eura u Buljaricu i namjerava da izgradi deset hotela, luksuzne vile, pristanište za jahte, kazina, golf terene i druge objekte za zabavu u tom primorskom mjestu.

Izvjesno je da će opština tražiti značajne garancije od „Finansijer Imobilijera”, jer je riječ o izuzetnom poslu. Francuzi su ovaj projekat nazvali „Montesa” i smatraju da bi i pored ogromnih ulaganja bio izuzetno profitabilan i brzo isplativ. „Montesa” bi imala desetak hotela, kazina, sa pratećim spa i velnes centrima, golf terenom - govorila je senzacionalna vijest koju su tih dana prenijeli i svi regionalni mediji.

Od Montese, pogađate, nije bilo ništa.

Hilton, Šeraton, Kempinski...

Ovo, naravno, nije bila jedina velika investicija koja je Budvanima obećana, a nije realizovana. Od poznatih svjetskih hotelskih brendova u metropoli turizma danas nema ništa, a najave izgradnje hotela Hilton, Radison, Dorčester, Kempinski, ostale su samo lijepa maštanja.

Vrijeme kada su državni i partijski funkcioneri kao svoju najveću dužnost vidjeli dovođenje bogatih arapskih i ruskih investitora, kojima su nudili najljepše lokacije na budvanskoj rivijeri, odavno je prošlo, a atraktivnog hotela sa 27 spratova u obliku jedra na Zavali, dvije kule na Slovenskoj plaži, Kempinskog na Smokvici, Šeratona u Bečićima, Hiltona nadomak Staroga grada, nažalost nema.

Najveći među investitorima u koje je Crna Gora polagala nade definitvno je vladarska porodica Abu Dabija Al Nahijan. Al Nahijani koji su 2008. bili dobro zagrizili, pa čak i predstavili projkeat izgradnje dviju kula na Slovenskoj plaži, te potpuno renoviranje kompletnog istoimenog turističkog naselja. Nažalost, ni oni se nijesu zadržali u Budvi. Najavili su gradnju nebodera, hotela od sedam zvjezdica, dok bi drugi bio rezidencijalni, u šta je trebalo uložiti više od pola milijarde.

Nijesu samo arapski investitori „ispalili” Budvu, tu je i ruski “Miraks” i neslavno okončani projekat izgradnje hotela nalik na jedro. Dok se pred specijalnim sudom vodi spor protiv opštinskih funkcionera zbog slučaja Zavala, malo ko se i sjeća slika luksuznog hotela, kompjuterske animacije kojom je bio oblijepljen gotovo cijeli grad, a koji je trebalo da bude zaštitni znak Budve.

Nakon sloma najmlađeg ruskog milijardera Sergeja Polonskog, te kraha domaćih biznismena koji su sa njim bili u poslu, zavala je i a danas nezavršeno gradilište, ruglo koje dočekuje turiste u Budvi.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: