Poljoprivrednici bi pijacu samo za sebe, nakupce zaobilaze

Poljoprivrednici iz Malesije su, takođe, zainteresovani za svoj prostor na pijaci koja bi bila na teritoriji Zete ili Malesije
54 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi, pijaca, Foto: Boris Pejović
Tuzi, pijaca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2012. 18:50h

Ideja o osnivanju pijace na kojoj bi svoje proizvode prodavali isključivo poljoprivredni proizvođači nije nova i više puta se kretalo u tu realizaciju, kako bi domaćini izbjegli ugradnju nakupaca i preprodavaca.

Pijaca bi bila na istom mjestu gdje se nalazi ova montažna sada, ostaje da se uradi projekat i da se počne sa gradnjom još ove godine putem privatnog javnog partnerstva.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zete Mladen Aligrudić smatra da je zamisao dobra, ali teško ostvariva.

"Imali smo takav prostor u Golubovcima, ali on nikad nije zaživio. I ranije smo dobijali svoj prostor, ali ga iz raznih razloga nikad nismo održali. Za takvu pijacu su neophodne hladnjače, skladišta i dosta toga što u ovom trenutku nije ostvarivo", kaže Aligrudić.

U Zeti ili Malesiji

Poljoprivrednici iz Malesije su, takođe, zainteresovani za svoj prostor na pijaci koja bi bila na teritoriji Zete ili Malesije.

"Tokom cijele godine poljoprivredni proizvođači imaju problem da nađu mjesto na pijacama. Nakupci i preprodavci gotovo po pravilu zauzmu najbolja mjesta na pijacama, a onda pravi proizvođači imaju problem da plasiraju svoju robu, pogotovo je to slučaj sa sitnijim poljoprivrednicima. Kada bi Opština bila zainteresovana i bila spremna da izgradi jednu takvu pijacu, to bi bilo zaista izuzetno dobro rješenje za poljoprivrednike iz Malesije i Zete, ali i cijele Crne Gore", kaže Zef Dedvukaj, poljoprivredni proizvođač iz Sukuruća, Malesije.

Nakupci i preprodavci gotovo po pravilu zauzmu najbolja mjesta na pijacama.

"Činjenica da bi kupci tačno znali gdje prodaju poljoprivredni proizvođač, olakšala bi im izbor. Građani bi kupovali svježu i kvalitetnu robu, ona bi bila jeftinija jer bi je kupovali direktno od proizvođača, a ne od nakupca, pa bi i standard građana bio daleko bolji", priča Dedvukaj.

I proizvođači bi dali pare

Dedvukaj smatra da bi izgradnja savremene pijace, poput onih na Zapadu, bila neophodna i da bi znatno unaprijedila uslove prodaje, ali i kupovine poljoprivrednih proizvoda.

"Ukoliko bi se Podgorica odlučila za izgradnju savremene pijace, kakve se danas grade na Zapadu, na kojima bi postojali optimalni uslovi za rad, ali i hladnjače gdje bi tokom noći odlagali svoje proizvode, bio bih spreman, a vjerujem i dobar dio poljoprivrednih proizvođača, da učestvujem u finansiranju izgradnje takve pijace", završio je Zef Dedvukaj.

Bonus video: