Vukčevićev honorar im konflikt, Tomićev nije

Tomić je bio protiv razrješenja bivšeg generalnog direktora Rada Vojvodića, dok je prilikom izbora novog generalnog direktora glas dao Radojki Rutović, protivkandidatkinji izabrane Andrijane Kadije
193 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2018. 05:47h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) odlučila je da član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Igor Tomić nije izazvao konflikt interesa jer je primao mjesečni honorar za rad u neprofitnoj radio- stanici “Homer”. Agencija nema takav stav za razriješenog člana Savjeta i režisera Nikolu Vukčevića, koji je iz gotovo istog razloga bio u navodnom sukobu interesa.

Iz Agencije juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da objasne kako se razlikuju honorari koje su od pravnih lica koja se bave proizvodnjom radio ili TV programa primili Vukčević i Tomić.

Oni su u oktobru prošle godine odlučili da je Vukčević javni interes prodredio privatnom i time izazvao sukob interesa jer je istovremeno sa javnom funkcijom (član Savjeta) ostvario imovinsku korist (honorar za snimanje filma) u preduzeću “Galileo Production”, registrovanom za proizvodnju filmova, video zapisa i TV programa. Na osnovu te odluke Vukčevića je većina poslanika razriješila u Skupštini Crne Gore.

U tekstu obje odluke - o Vukčevićevom i Tomićevom slučaju, ASK, na čijem čelu je Sreten Radonjić, pozvala se na član Zakona o javnim radiodifuznim servisima (RTCG):

“Lica koja, kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni i sl., imaju interesa u pravnim licima koja se bave proizvodnjom radio i televizijskog programa, tako da bi članstvo takvog lica u Savjetu moglo da dovede do sukoba interesa”.

Vukčević je tvrdio da je preduzeće “Galileo Production”, između ostalog, registrovano za proizvodnju TV programa, jer nije moglo drugačije da se registruje u CRPS, ali da se nikada time nije bavilo.

Tomić je, kako se navodi u odluci ASK, tom organu potvrdio da je saradnik na projektima NVO Kulturni centar “Homer” i da za to prima određeni honorar, što je prijavio u svom imovinskom kartonu.

On je naveo da ne smatra da je svojim angažmanom u Radiju “Homer” prekršio zakon i izazvao sukob interesa, ali da će, ukoliko ASK utvrdi da jeste, podnijeti ostavku na mjesto člana Savjeta.

U odluci ASK piše da su pokrenuli utvrđivanje Tomićevog konflikta interesa nakon što je toj ustanovi podnesena anonimna prijava u vezi sa tim članom Savjeta.

Anonimna prijava bila je ranije razlog da se Agencija bavi i ostalim članovima Savjeta RTCG.

Tada je ASK utvrdila da su bivši članovi Savjeta Vukčević i Ivan Mitrović u konfliktu interesa, a da su njihove kolege Goran Đurović, Mimo Drašković, Dragana Tripković, Vladimir Pavićević i Perko Vukotić kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Mitrović je nakon toga podnio ostavku, dok su Vukčević i Đurović razriješeni u Skupštini.

Skupštinski Administartivni odbor još uvijek nije pokrenuo postupak razrješenja za ostale članove, a iz tog tijela ne žele da preciziraju kada će to učiniti.

Galerija

Bonus video: