Većina kafića više ne poštuje zabranu pušenja

Zakon su ugostitelji striktno poštovali samo u novembru i decembru nakon čega su odlučili da umjesto pepeljara pred goste postavljaju tacne
168 pregleda 0 komentar(a)
pusenje, Foto: Vesko Belojević
pusenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.03.2012. 09:14h

Crnogorski ugostitelji su odustali od poštovanja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih prozvoda i nakon svega nekoliko mjeseci njegove primjene u lokalima, kafićima, noćnim klubovima i velikom broju restorana može slobodno da se puši.

Iako je i dalje na snazi, Zakon su ugostitelji striktno poštovali samo u novembru i decembru nakon čega su odlučili da umjesto pepeljara pred goste postavljaju tacne jer im se, kako tvrde, pazar prepolovio.

Iz Udruženja ugostitelja su “Vijestima” kazali da prestanak poštovanja Zakona koji im je nanio štetu nije zvaničan stav Udruženja, ali da se oni zalažu za njegove izmjene. To što se u lokalima ipak puši, predstavnik Udruženja ugostitelja Igor Milačić je rekao da se radi na insistiranje gostiju koji tvrde da su spremni da plate kaznu ukoliko dođe inspekcija.

"Krajem godine smo radili istraživanje koje je pokazalo da je promet opao 40 odsto. Kad je konkretno u pitanju moj lokal, ako uporedim promet u januaru ove i prošle godine manji je za 50 ili više odsto", kazao je Milačić.

"Opao je i kvalitet usluge zato što ne postoji opravdanost za veći broj radnika i sada smo prinuđeni da zapošljavamo minimum i na taj štetimo i usluzi", kazao je Milačić

On je rekao da su cijene u kafićima i restoranima tokom godine značajno porasle jer su i njihovi troškovi mnogo veći i da su zbog pada prometa koji je nastao kada su inspekcije počele da kažnjavaju zbog pušenja, morali i radnike da otpuštaju.

"Opao je i kvalitet usluge zato što ne postoji opravdanost za veći broj radnika i sada smo prinuđeni da zapošljavamo minimum i na taj štetimo i usluzi", kazao je Milačić.

Ugostitelji, kako je rekao, sada čekaju sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i turizma koje su upoznali sa rezultatima poslovanja nakon jesenjeg početka sprovođenja Zakona i nadaju se da će naći zajedničko rješenje. Podjela lokala na one u kojima je dozvoljeno i zabranjeno pušenje za njih bi bilo zadovoljavajuće.

Milačić tvrdi da ih Turistička inspekcija revnosno posjećuje i kažnjava te da se dešava da u njegov kafić dolaze i po tri dana zaredom.

"Vrlo su uredni i kad bi svi u državi bili ažurni kao inspekcije onda bi nešta i moglo da funkcioniše", kazao je Milačić.

Milačić tvrdi da ih Turistička inspekcija revnosno posjećuje i kažnjava te da se dešava da u njegov kafić dolaze i po tri dana zaredom

Iako Milačić tvrdi da je intenzitet kontrola potpuno isti, podaci Ministarstva turizma pokazuju da primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda najteže ide upravo u ugostitlejstvu, gdje Turistička inspekcija vrši nadzor.

Prema podacima koji su dostavljeni “Vijestima” iz Ministarstva turizma u novembru su obavljene 374 kontrole, u decembru su inspekroti bili najaktivniji i pregledali 544 ugostiteljska objekta, a u januaru su se vratili na staro i imali svega 378 kontrola.

Saopšteno je i da je tokom ta tri mjeseca podnijeto 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 173 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 23.930 eura.

Od početka primjene Zakona o ograničenoj upotrebi duvanskog dima u junu prošle godine, ugostitelji su upozoravali da im takav propis ne odgovara, te da će im samo nanositi štetu u ionako lošem poslovanju. Iako je na njihov zahtjev primjena Zakona odložena do završetka ljetnje turističke sezone ugostitelji su i tada "na nož" dočekali zabranu pušenja.

Iz Ministarstva zdravlja, na čelu sa dr Miodragom Radunovićem, više su puta naglasili da se zakon za sada neće mijenjati i da će zdravstvene vlasti istrajati u njegovoj primjeni.

"Nećemo da donosimo zakone čiju primjenu nijesmo u stanju da obezbijedimo", stav je Ministarstva zdravlja, kojem se ugostitelji neće obradovati.

Zarade konobara ipak porasle

Da u ugostiteljstvu ipak nije sve tako crno kao što govore vlasnici lokala utvrdili su i u Monstatu. Naime, zarade zaposlenih u hotelima i restoranima, makar po podacima Monstata konstantno rastu tako da je 2009. godine prosječna zarada iznosila 330 eura, a prošle godine 361 euro.

"Vijestima" su tvrdili i da imaju posebne dozvole za pušenje u njihovom lokalu, koje su dobili od “nadležnih organa”, a koje ipak nijesu dali na uvid

Vlasnici lokala u kojima je dozvoljeno pušenje nijesu željeli da zvanično govore za "Vijesti". Neki od njih su čak "prekrojili" zakon i ponovo podijelili prostorije na dio za pušače i nepušače, kako je propisivao Zakon iz 2004. godine.

"Vijestima" su tvrdili i da imaju posebne dozvole za pušenje u njihovom lokalu, koje su dobili od “nadležnih organa”, a koje ipak nijesu dali na uvid.

Nezvanično priznaju i da zabrana pušenja nije jedini problem kada je njihovo poslovanje u pitanju, već da se ono samo "poklopilo" sa drastičnim padom životnog standarda, jer su kafane i restorani prvo čega se ljudi odriču kada im opada kupovna moć.

Bonus video: