Hobotnice - radosnice za prijevremeno rođenu djecu

Bjelopoljka Amra Mušović sa još jednom kreativnom mamom - Ivanom Perović iz Podgorice, odnedavno vodi grupu “Hobotnice radosnice za prijevremeno rođene bebe - Crna Gora”, napravljene da imitiraju pupčanu vrpcu
2276 pregleda 1 komentar(a)
Potreban mir za rad: Amra Mušović, Foto: Jadranka Ćetković
Potreban mir za rad: Amra Mušović, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljka Amra Mušović izrađuje razne ukrase za bebe i djecu i jedna je od inicijatorki projekta izrade heklanih hobotnica - radosnica za prijevremeno rođene bebe.

Prve radosnice su već podijeljene odjeljenjima neonatologije u Podgorici i Bijelom Polju.

Ona se šest-sedam godina bavi izradom šivenih i heklanih ukrasa za djecu i odrasle.

U njenoj radionici skoro da nema primjeraka njenih rukotvorina, jer sve što izradi - odmah i proda.

Vrijedna Bjelopoljka, zajedno sa još jednom kreativnom mamom - Ivanom Perović iz Podgorice, odnedavno vodi grupu “Hobotnice radosnice za prijevremeno rođene bebe - Crna Gora”, napravljene da imitiraju pupčanu vrpcu.

Do sada su održane dvije radionice u Podgorici i Bijelom Polju. Heklanju igračkica za najmlađe su se učile čak i djevojke i žene koje prethodno “nisu uzimale heklicu u ruke”, a uz hobotnice - radosnice bebicama, po uzoru na Dansku gdje je osmišljen program, poklanjaju i kapice.

Amra je učila da plete i šije od malih nogu od svoje bake.

Jedna od ručno rađenih igračaka

“Baka Meka me još u djetinjstvu zarazila šivenjem. Na širokom zidnom podestu kraj prozora, okružena ljubavlju i mirisima djetinjstva, na šarenim jastucima, nastajale su naše prve kreacije“, kaže Amra.

Iako je odmalena vezla, heklala i šila, sa brojnijom izradom je počela prije nekoliko godina, kada je poželjela da svojoj djeci izradi uspomene na djetinjstvo.

Majka troje djece je ubrzo počela da izrađuje ukrase za kosu, rajfove i šnalice, a onda su na red došle igračke.

Pored trakica za kosu šije marame za dojenje, portikle, klipse za cucle, šivene igračke sa dva lica, kape, a uz šivene tu su heklane cipelice za bebe.

Izrađuje kravate, leptir mašne, glodalice za zube, broševe, kapice...

“Često šijem tako što mi majke pošalju haljinice ili cipelice za neki rođendan, pa prema tome osmislim i usklađujem detalje”.

Ističe da je njena najveća ljubav izrada heklanih igrački, sa čiijom se izradom srela prije nekoliko godina.

Tada je, tvrdi, shvatila da je pronašla svoje zanimanje do kraja života.

“Dok ih radim, meni ne silazi osmijeh sa lica. Ovo ne možete raditi ako ste nervozni, umorni jer se griješi... Svaki red ima određeni broj uboda i zato je potrebna potpuna koncentracija. Zato uglavnom radim kada su djeca u školi ili kada spavaju, potreban je mir. Srećna sam kada mogu u moje “krpice” da prenesem pozitivnu energiju i kada znam koliko će to značiti nekom djetetu”. Prije isporuke, svaku igračku zagrli, ističe ona i da joj majke šalju video-snimke zahvalnosti, na kojima djeca radosno poskakuju ili vrište od sreće dok grle medu, ježića, zeku, jagu, lane...

Veliki broje Amrinih igračaka stigao je do Italije, Njemačke, Francuske, Amerike, Kanade, pa čak i Afrike.

Heklane igračke prodaje od 20 do 50 eura, a šivene ukrase od 2 do 20.

Neke od svojih kupaca je propratila od izlaska iz porodilišta, preko rođendana, do odlaska u prvi razred.

Kraci hobotnice simuliraju pupčanu vrpcu

Amra i Ivana Perović su osnovale neformalnu grupu “Hobotnice radosnice za prijevremeno rođene bebe – Crna Gora”, koja ima za cilj da okupi sve zainteresovane koji umiju da heklaju i volonterski žele da učestvuju u pravljenju, ili da pomognu i podrže akciju.

Hobotnice su značajne jer prijevremeno rođene bebe imaju refleks hvatanja pa čupaju cjevčice u inkubatoru, a ovako umjesto cjevčica mogu uhvatiti krake hobotnice koji simuliraju pupčanu vrpcu i samim tim imaju osjećaj da su u poznatom okruženju.

Ideja je da heklane hobotnice ujedno budu i prvi poklon prijevremeno rođenim bebama.

Očekuju da Ministarstvo zdravlja zvanično podrži projekat.

Bonus video: