Arapi tvrde da će zaštiti masline. Opštini nijesu prijavili radove

Iz tivatske Opštine je rečeno da je u uvali Pržna prije tri godine popisano ukupno 409 maslina
143 pregleda 0 komentar(a)
masline Plavi horizonti, Foto: Siniša Luković
masline Plavi horizonti, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.03.2012. 18:56h

Kompanija “Qatari Diar” saopštila je da se sve aktivnosti koje se proteklih dana odvijaju u maslinjaku u kompleksu nekadašnjeg hotela “Plavi horizont” u uvali Pržna kod Tivta, odvijaju u skladu sa “važećim zakonima kao i uslovima definisanim kroz urbanistički plan ’Pržno I’, koji se odnose na zaštitu vegetacije dobrog boniteta na toj lokaciji”.

Dio javnosti u Krtolima i članovi maslinarskog društva “Boka” jsu bili uznemireni vidjevši da se u kompleksu “Plavog horizonta” uklanjaju i orezuju stare masline, a na lice mjesta izašao je i inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Analiza vegetacije urađena od lincencirane kompanije ’PlanPlus’ iz Podgorice i obuhvata kompletnu vegetaciju na lokaciji i daje smjernice i preporuke za tretman i zaštitu tokom izvođenja radova.

Iz te kompanije su rekli i da su angažovali firmu “Ekoplant” iz Podgorice za obavljanje tih radova.

“Presađivanje i zaštita stabala počeli su 22. februara. Dvadeset stabala će biti privremeno presađeno, dok su specijalne mjere zaštite predviđene za pedeset stabala. Dok se ne steknu uslovi za trajnu sadnju, QDHPIM ce finansirati ove usluge, a konačnu odluku o lokaciji za trajnu sadnju odrediće glavni arhitekta projekta”, zaključuje se u saopštenju investitora novog hotelskog kompleksa u uvali Pržna.

Kilibarda: Saznali smo od medija

„Svaka promjena u maslinjaku mora se prijaviti nadležnom opštinskom organu, a to novi vlasnik kompleksa u uvali Pržna nije uradio“, kazala je savjetnica za poljoprivredu u Opštini Tivat Radmila Kilibarda.

Ona je objasnila da su u Opštini do informacija o vađenju stabala maslina u uvali Pržna saznali iz medija i u nezvaničnom telefonskom razgovoru sa izvršnom direktoricom maslinarskog društva „Boka“ Vesnom Đukić.

Kilibarda je dodala da je u uvali Pržna prije tri godine popisano ukupno 409 maslina, a još stotinak ih tada nije popisano, jer se nalaze na nepristupačnom terenu. U prethodnih nekoliko godina u maslinjaku, u bivšem kompleksu hotela „Plavi horizont“, sa rekonstruisanim i uređenim podzidima, revitalizovana su 123 stabla masline.

„Uvjerena sam da će podgorički ’Ekoplant’ na dobar i stručan način obaviti konzervaciju i čuvanje maslina, ali smatram da bi ih bilo bolje čuvati u nekom od bokeljskih rasadnika. Masline su stare pedesetak godina i lakše bi preživjele u nekom od rasadnika na našem području, jer je Podgorica na višoj nadmorskoj visini i sa drugačijim klimatskim uslovima“, smatra Kilibarda.

Bonus video: