Porodica Vujović po računu dnevno troši 600 litara vode

Za januar je, kako kaže, računicom “Vodovoda” njena šestočlana porodica potrošila 109 kubika vode
1430 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 18:12h

Januarski račun za vodu od 44,15 eura sa potrošenih nevjerovatnih 109 kubika vode je kap koja je prelila “čašu strpljenja” Radi Vujović koja živi u Ulici princeze Ksenije broj 13.

"Pisala sam prigovore evo dvije godine i dobijam uvijek isti odgovor “vodomjer je ispravan”. Pisali smo svi iz ulaza zajednički prigovor i opet ništa, računi nekad viši nekad “zericu” manji, ali otprilike 100 kubnih metara mjesečno. Tražili smo i da nam ugrade vodomjer uistinu o našem trošku, ali im to ne odgovara", kazala je Vujović.

Za januar je, kako kaže, računicom “Vodovoda” njena šestočlana porodica potrošila 109 kubika vode, što prostom računicom kada se taj iznos podijeli sa šest članova dobija da svaki član njenog domaćinstva potroši 18,17 kubika vode za mjesec dana ili 0,6 kubika ili 600 litara dnevno.

"U novinama sam pročitala da “Vodovod” kaže da je prosjek u Podgorici 200 litara ili 0,2 kubnih metara po glavi stanovnika. Htjeli to ili ne, iz “Vodovoda” moraju priznati da je moja potrošnja tri puta veća od prosjeka koji su izračunali ili smatraju da niko od nas ne zna da je kubik vode 1000 litara i da 600 litara dnevno ne može potrošiti šest članova, a ne jedna osoba",rekla je Vujović.

Mnogo spornih računa

U njenom prigovoru “Vodovodu” kao i u ostalim prigovorima, Vujović koja ima dug prethodni od 1.048,85 eura, kazala je da zbog toga što im naplaćuju neutrošenu vodu neće plaćati račune za vodu dok se dogovore ili će se problem riješiti sudskim putem.

Aktuelni visoki računi za vodu protresli su budžete mnogih Podgoričana.

Aktuelni visoki računi za vodu protresli su budžete mnogih Podgoričana. Građani ističu da je problem izraženiji otkako su stara brojila zamjenjena novim na digitalno očitavanje ili takozvanim “pametnim” brojilima, pa sada mnogi ispada troše duplo više kubika nego tokom ljeta..

Iz “Vodovoda” tvrde da je razlog uvećane potrošnje u stambenim zgradama koje imaju zajedničke vodomjere su, osim neracionalne potrošnje, česti kvarovi na vodovodnim instalacijama posebno u starim stambenim zgradama kao što su neispravne česme i vodokotlići .

Ove godine 363 reklamacije

Povodom obraćanja gospodina Vujovića, koji se žali na visinu računa za utrošenu vodu umjesto bilo kakvog odgovora, iz “Vodovoda” su juče saopštili da je porodica Vujović utužena zbog duga za vodu od 1.048,85 eura i da od 2008.godine nisu platili ni jedan cent po osnovu utrošene vode.

"Od početka 2012.godine JP „Vodovod i kanalizacija“ je od strane potrošača podnijeto 363 reklamacije na visinu računa za utrošenu vodu, i to 185 za stambeni sektor, 140 za individualne objekte kuće, i 38 reklamacija iz sektora privrede. Navedeni broj reklamacija za ovaj vremenski period je uobičajen, a čini svega 0,4% od ukupnog broja (oko 50.000) računa koje naše Preduzeće izda na mjesečnom nivou", kazala je PR “Vodovoda” Nataša Novaković.

Od početka godine “Vodovod” je napisala 500 opomena građanima koji ne izmiruju redovno račune za vodu, a opomene su, kako su saopštili, napisali građanima u stambenim zgradama koji imaju zajednički vodomjer u Bloku pet i dijelu centra grada.

Bonus video: