Crveni krst na Koniku edukuje mlade Rome

Crveni krst time je pružio izvrsnu priliku tim mladim ljudima, koji su u svakom pogledu diskriminisani u društvu i zajednici, da se dodatno obrazuju
61 pregleda 0 komentar(a)
romi crveni krst, Foto: Crveni krst
romi crveni krst, Foto: Crveni krst
Ažurirano: 29.02.2012. 21:10h

Volonteri „Kluba mladih” Crvenog krsta svakog ponedjeljka, već dvije godine unazad, organizuju edukativne radionice za mlade Rome u Kampu Konik 1.

Crveni krst time je pružio izvrsnu priliku tim mladim ljudima, koji su u svakom pogledu diskriminisani u društvu i zajednici, da se dodatno obrazuju.

Koordinatorka Kluba Marija Dedić istakla je da jednočasovna predavanja trenutno pohađa 26 polaznika mlađe (od osam do 10 godina) i 19 starije grupe od 12 do 18 godina. Pravila radionice su jasna-govori se našim jezikom, riječ se dobija nakon podignuta dva prsta, a predavači i drugari koji govore, s poštovanjem i strpljenjem se slušaju.

Romi su posebno zainteresovani za predavanja o ljudskim pravima i porodičnom i vršnjačkom nasilju jer su sami često svjedoci istog.

Ona je dodala da je u projekat uključeno 25 volontera, a da su na radionicama gostujući predavači saradnici iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstva nauke i obrazovanja, Ministarstva za manjinska i ljudska prava, te Instituta za javno zdravlje.

"Romi su posebno zainteresovani za predavanja o ljudskim pravima i porodičnom i vršnjačkom nasilju jer su sami često svjedoci istog. Ne ustručavaju se da svoja iskustva podijele sa drugima, posebno u vezi s vidno izraženom diskriminacijom od strane drugih učenika kojoj su svakodnevno izloženi u svojim školama", istakla je Dedić.

Niz aktivnosti vam Kampa

Najbitnije je, kako je dodala, da su ta djeca stekla veliko povjerenje volontera kojima se obraćaju za pomoć, a sa njima podijele i svoje veoma ozbiljne probleme, dok su oni uvijek spremni da im pomognu u rješavanju domaćih zadataka, pa i da ih odvedu kod ljekara.

Za sve polaznike organizovano je i niz aktivnosti van Kampa.

Za sve polaznike organizovano je i niz aktivnosti van Kampa.

Romi koji pohađaju radionice bili su prilici da posjete Cineplexx, da ljetuju u našem odmaralištu u Sutomoru, a pojedine radionice organizovali smo u Hotelu “Crna Gora”. Proteklog petka slična radionica održana je u restoranu

"”Ribnica” gdje su volonteri bili u prilici da od polaznika nauče nešto o njihovoj tradiciji, običajima i teškim uslovima života", navela je Dedić.

S obzirom na veliko interesovanje mladih Roma da uče, ali i ljudi koji učestvuju u tome, kako tvrdi Dedić, pred tim projektom je svijetla i duga budućnost.

Bonus video: