Arapi grade hotel, "privremeno" uklanjaju stari maslinjak

Zbog izvođenja radova na hotelu i izgradnje privremenih saobraćajnica QD je odlučio da privremeno ukloni nekoliko desetina stabala
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 16:21h

Radnici podgoričke firme "Ekoplant" počeli su sa radovima na iskopavanju, pakovanju i privremenom uklanjanju više desetina starih stabala maslina iz kompleksa nekadašnjeg hotela "Plavi horizont" u uvali Pržno u Krtolima.

Taj hotel i cijeli veliki zemljišni kompleks površine oko 250 hiljada kvadrata oko njega, kupila je kompanija „Qatari Diar“ (QD) iz Katara koja na mjestu starog hotela čije je rušenje u poodmakloj fazi, namjerava da do septembra 2014 izgradi eksluzivni novi hotel i turistički resort nivoa 5 zvjezdica.

Zbog izvođenja radova na hotelu i izgradnje privremenih saobraćajnica QD je odlučio da privremeno ukloni nekoliko desetina stabala maslina iz kompleksa u uvali Pržna, za što je angažovana specijalistička firma iz Podgorice koja se bavi prodajom i uzgojem biljaka.

Kako je ranije nezvanično rečeno „Vijestima“ iz QD, Arapi namjeravaju da sve privremeno uklonjene biljke po završetku radova na hotelu, vrate i ponovno posade unutar svog kompleksa u Krtolima koji će inače, biti i dodatno hortikulturno opremljen.

Stari maslinjak

Oko 500 maslina u uvali

Uklanjanje maslina sa „Plavih horizonata“ izazvalo je podozrenje dijela domaće javnosti, pa su tako mještani Krtola zvali novinare i Maslinarsko društvo „Boka“ čija izvršna direktorica Vesna Đukić nije znala što se događa u jednom od većih maslinjaka na Tivatskoj rivijeri.

Đukić je „Vijestima“ rekla da u maslinjaku u uvali Pržna ima oko 500 korjena maslina i da je on uredno registrovan i upisan u Registar maslinjaka koji vodi nadležna služba Opštine Tivat.

QD je imao obavezu da obavijesti Opštinu da namjerava privremeno uklanjati i presađivati masline.

Ona je nešto kasnije u društvu republičkog poljoprivrednog inspektora Zorana Dašića obišla kompleks u Pržnoj nakon čega je rekla da je tamo veliki broj maslina već uklonjen, a da su ih zatekli 20-tak složenih u kontejnere i spremnih za transport, te su na licu mjesta priosustvovali vađenju jedne masline.

„Po informaciji koju smo dobili od nadležne osobe zadužene za davanje informacija takve vrste, te masline se planiraju konzervirati i čuvati dvije godine i nakon toga vratiti na isto mjesto. Koliko je to stručno urađeno, to će utvrditi stručnjaci iz Instituta za supropske kulture u Baru", objasnila je Đukić.

Bez kamera

Inspektor Dašić koji nije imao dozvolu da daje izjave za medije, je kako saznajemo, dao nalog investitoru – kompaniji QD i izvođaču radova na gradilištu u Pržnoj- firmi „Čelebić“, da u roku od deset dana na teren izvedu stručnu službu iz Instituta za suptropske kulture iz Bara i da se na osnovu njihove preporuke dalje nastavi ili obustavi vadjenje stabala masline.

Novinarima koji su nakon poziva mještana otišli u Pržnu, obezbjeđenje na ulazu u kompleks sada već gradilišta novog hotela, nije dozvolilo da uđu i fotografišu akciju uklanjanja maslina.

Iz kompanije QD „Vijestima“ nisu zvanično odgovorili na pitanja koja smo im poslali u vezi akcije uklanjanja maslina iz kompleksa „Plavog horizonta“, odnosno na pitanje gdje će one biti uskladištene do ponovne sadnje, te da li će osim maslina biti eventualno na sličan način uklonjene još neke druge vrste stabala iz ovog kompleksa.

Galerija

Bonus video: