Ličina: Nema pravde za porodice žrtava iz Štrbaca

Predstavnici Foruma položili su 19 ruža za 19 otetih putnika koje su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili
0 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.02.2012. 17:01h

"Niti ima pravde niti država vodi ikakvu brigu o porodicama", rekao je Ragib Ličina predstavnik porodica kojima su prije 19 godina.

Porodice su istakle da još nema spomenika u Bijelom Polju koji bi obilježio tragediju nevinih civila koji su izvedeni iz voza i ubijeni.

Predstavnici Foruma Bošnjaka Crne Gore položili su cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama u Podgorici, povodom 19 godina otmice u Štrpcima i podsjetili da zločin nad putnicima iz voza Lovćen 671 nije procesno ni humanitarno završen.Predstavnici Foruma položili su 19 ruža za 19 otetih putnika koje su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili.„Presuda, samo jednom od saučesnika u zločinu, bez daljih istraga i utvrđivanja odgovornosti, kao i u drugim slučajevima potvrđuje izbjegavanje suočavanja s prošlošću“, kaže se u saopštenju Foruma Bošnjaka.Oni, kako su naveli, i dalje očekuju stvaranje uslova za cjelovito prikupljanje podataka o stradanjima.Forum posebno naglašava potrebu da se nastavi istraga i utvrđivanje pune istine i odgovornost za učesnike i komandante svih zločina.„Očekujemo da predstavnici Crne Gore u komunikaciji sa najvišim predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine zahtijevaju procesuiranja svih koji su na bilo koj način učestvovali u zločinima. Crna Gora ima obavezu i da učestvuje u daljim pretraživanjima terena na kojima se nalaze masovne grobnice i podstakne bržu identifikaciju žrtava“, kaže se u saopštenju.Porodice žrtava, dodaje se, čekajući posmrtne ostatke i pravdu, žive na rubu egzistencije. „Pozivamo resorne ministre i službe da ih obiđu i obezbijede im adekvatnu materijalnu sigurnost“.Forum podržava zahtjev rodbine otetih da se u Bijelom Polju što prije podigne spomenik otetim putnicima iz voza u Štrpcima.Otmicu je, 27. februara 1993. godine, izvelo oko 20 pripadnika Vojske Republike Srpske pod komandom Milana Lukića iz Višegrada.Najstariji od putnika je imao 59, a najmlađi nepunih 17 godina.Za taj zločin osuđen je Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora zbog učešća u planiranju, otmici, mučenju, pljački i likvidaciji 19 putnika.

Bonus video: